BEREA LA DRAFT, ieftinită printr-un amendament al Codului Fiscal. TVA se reduce pentru acest tip de băutură

Un amendament al Codului Fiscal, adoptat de deputaţi, va duce la ieftinirea berii la draft, după ce un deputat a propus scăderea TVA-ului pentru acest tip de alcool. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, Ordonanţa de urgenţă 6/2015 care reduce TVA pentru produsele alimentare de la 24% la 9%, în proiectul votat fiind inclus şi acest amendament. 

10 iun. 2015, 12:46
BEREA LA DRAFT, ieftinită printr-un amendament al Codului Fiscal. TVA se reduce pentru acest tip de băutură

COD FISCAL. Proiectul, adoptat de deputaţi, prevede reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie 2015, pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor, produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele, precum şi pentru serviciile de restaurant şi de catering.

În proiect a fost inclus şi un amendament care prevede reducerea cotei de TVA la 9% şi pentru berea la draft, potrivit raportului asupra proiectului de lege privind modificarea Codului fiscal, adoptat în Comisia de buget-finanţe şi validat de plenul Camerei.

Citeşte şi Victor Ponta: Politicienii sunt singurii care pot STRICA lucrurile extraordinar de bune din economie

Modificarea a fost propusă de deputatul Adrian Merka, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. 

S-ar putea colecta mai multe venituri prin creşterea vânzărilor de bere la draft, întrucât adaosul comercial este mai mare în HORECA, iar noi locuri de muncă vor putea fi create, mai ales pentru categorii defavorizate precum persoane mai puţin calificate, studenţi, tineri fără experienţă. Astfel, dacă prin această măsură s-ar crea un plus de consum de 100 000 hl de bere în zona HORECA, această evoluţie s-ar traduce prin efecte pozitive asupra încasărilor bugetare şi a ocupării forţei de muncă, net superioare faţă de aceeaşi evoluţie în zona de retail„, a motivat iniţiatorul adoptarea amendamentului. 

Citeşte şi NOUL COD FISCAL. Ieftiniri SURPRIZĂ la mai multe produse VIDEO

Mai mult, deputatul a susţinut că această prevedere nu va putea fi aplicată greşit deoarece se referă doar la „berea încadrată tarifar la codul NC 22 03 00 10, singura băutură alcoolică a destinată consumului exclusiv în restaurante, necesitând instalaţii specifice de servire deţinute de persoane juridice”. 

Reprezentanţii tutuor grupurilor parlamentare au susţinut proiectul, în plen, iar legea va merge la promulgare.

Este o iniţiativă discutată de micii berari, dar o iniţiativă care este în paralel cu ce este şi în Slovacia şi Cehia. Astfel, este o mică industrie a berăriilor de familie, iar banii care vin la buget pot fi foarte frumoşi. Pe lângă asta, se va dezvolta şi turismul. Berea la draft va fi mai ieftină şi ea este şi mai proaspătă. Nu poate fi ţinută mai mult de trei luni. Berea şi vinul sunt alimente de bază în România„, a declarat deputatul Adrian Merka.