Bilanţ dramatic în SUA, după vremea extremă: Zeci de morţi şi mii de persoane fără adăpost GALERIE FOTO

Bilanţ dramatic în America care a fost lovită de vremea extremă. Tornadele, inundaţiile şi furtunile de zăpadă au făcut prăpăd în mai multe state. 44 de oameni au murit, iar alte câteva mii au rămas fără adăpost.

RomaniaTV.net
30 dec. 2015, 13:02

În statul Missouri, patru zile de ploi torenţiale şi furtuni au umflat apele râurilor la un nivel record. Fluviul Mississipi şi afluenţii au atins cote fără precedent din 1800, iar sute de oameni au fost evacuaţi. În unele zone, viitura a ajuns pânăla acoperisul cladirilor. Numeroase şosele au devenit impracticabile, iar 18 oameni au murit în urma inundaţiilor, potrivit România TV.

În alte regiuni din Statele Unite, inclusiv la New York, vremea capricioasă a adus furtuni de zăpadă, iar stratul de omăt a depăşit 30 de centimetri în Iowa şi zona Marilor Lacuri.

Tot în Iowa, dar şi Kansas şi New England, ninsorile viscolite au provocat zeci de accidente şi au îngreunat deplasările într-o perioadă în care şoselele şi aeroporturile sunt pline. În Oklahoma, pe lângă zăpezi, localnicii au dat piept si cu ploaia îngheţată. 200 de mii de locuinţe au rămas fără curent electric.

Fenomenele extreme au izolat zeci de mii de oameni în perioada sărbătorilor de iarnă, una dintre cele mai aglomerate din an. Sute de curse aeriene au suferit întârzieri sau au fost anulate.

Sudul Statelor Unite şi regiunile din centru-vest s-au confruntat în ultima săptămână cu fenomene extreme: 69 de tornade şi ploi extrem de puternice, furtuni de zăpadă. Specialiştii dau vina pe fenomenul El Nino, care a adus inundaţii masive şi în America de Sud.