BILANŢ POLITIC: Eşecurile şi împlinirile politicienilor în anul 2014

Anul 2014 a fost plin de răsturnări spectaculoase pe scena politică! În luna ianuarie, USL încă exista şi Crin Antonescu era candidatul puterii pentru alegerile prezidenţiale.

24 dec. 2014, 15:56
BILANŢ POLITIC: Eşecurile şi împlinirile politicienilor în anul 2014

Finalul anului îi găseşte pe liderii politici în ipostaze surprinzătoare: Antonescu a renunţat la toate funcţiile, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, iar Klaus Iohannis şi-a adjudecat cea mai importantă funcţie în stat. Traian Băsescu, pe de altă parte, a pierdut mai toate luptele în care a intrat. Toate acestea într-un an plin de eşecuri şi împliniri pentru politicienii români.

Anul 2014 a început foarte prost pentru PNL şi pentru Crin Antonescu. Primele două luni au fost marcate de conflicte puternice între social-democraţi şi liberali, care s-au încheiat cu ruperea USL.

Ieşiţi de la guvernare, liberalii s-au repliat cu greu pentru următorul obiectiv: alegerile europarlamentare. Pentru PSD, au fost alegeri încununate cu succes. „Suntem cu totii acum in faza in care ne uitam cu totii pe rezultate si sunt lucruri care ne bucura. 16 mandate din 32 este peste ceea ce noi am anticipat”, declara, mulţumit, premierul Victor Ponta la acea dată.

În schimb, Crin Antonescu a intrat astfel în zodia demisiilor. „Este un esec pe care, ca presedinte, in primul rand si inainte de toti, mi-l asum. In sedinta biroului politic central de astazi de la orele 14 voi anunta acest lucru colegilor mei si vom lua deciziile care se impun acolo”, afirma Antonescu, după aflarea rezultatelor de la parlamentare, când şi-a prezentat demisia de la şefia PNL.

Antonescu a mai încercat o dată la congresul PNL să redevină prezidenţiabilul PNL, dar a eşuat. Între timp, victoria din alegeri îl făcea pe Victor Ponta candidatul PSD. Pentru PNL, nominalizat va fi Klaus Iohannis.

Război total pe Facebook între Elena Udrea şi Valeriu Turcan. Subiectul: Traian Băsescu şi Alina Bica

Lupta dintre Iohannis şi Ponta s-a tranşat în noiembrie, într-o campanie plină de atacuri. Câştigătorul surpriză a fost liderul PNL.

Şi în timp ce PNL şi PSD se confruntau pentru preşedinţia României, Traian Băsescu înregistra eşecuri pe bandă rulantă: de la scorurile PMP în alegeri, până la pariul pierdut cu Elena Udrea.

Un alt eşec al lui Traian Băsescu a fost în încercarea de a-l discredita pe Victor Ponta prin acuzaţiile cu privire la ofiţerul acoperit. Acuzaţiile lui Băsescu n-au avut însă niciun rezultat, iar acesta nu a reuşit să le şi demonstreze, devenind un simplu subiect de campanie.

Ponta: Unul dintre subiectele discutate cu Iohannis a fost sprijinirea parcursului proeuropean al Moldovei