Bilanţul seismului din Indonezia: Numărul persoanelor decedate a ajuns la 387

Bilanţul seismului de pe insula indoneziană Lombok a urcat la 387 de morţi, au declarat sâmbătă autorităţile, adăugând că sute de mii de persoane strămutate nu dispun încă de apă curentă, alimente şi medicamente, informează AFP.

11 aug. 2018, 08:05
Bilanţul seismului din Indonezia: Numărul persoanelor decedate a ajuns la 387

De asemenea, zeci de mii de case, moschei şi clădiri de firme au fost distruse duminica trecută în urma cutremurului cu magnitudinea 6,9.

„Ne aşteptăm ca bilanţul să crească deoarece, probabil, sub torentele de noroi şi sub ruine sunt în continuare victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho.

Numărul persoanelor forţate să îşi părăsească casele a crescut, la rândul său, ajungând la 387.000, a adăugat purtătorul de cuvânt, invocând şi circa 13.000 de răniţi.

În plus, în urma cutremurului, două persoane şi-au pierdut viaţa pe insula vecină, Bali.

Cei mai mulţi sinistraţi dorm în corturi sau pe prelate în apropierea ruinelor caselor lor sau a adăposturilor.

La şase zile după seismul devastator, unii localnici nu au primit încă ajutor, mai ales în regiunile muntoase din nord.

„Principala dificultate constă în distribuirea alimentelor (pentru refugiaţi). Majoritatea drumurilor din nordul insulei Lombok au fost avariate în urma cutremurului”, a precizat Sutopo Purwo Nugroho.

Un nou seism, cu magnitudinea 5,9, a avut loc joi pe insula indoneziană Lombok, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Seismul de joi a fost înregistrat în nordul insulei, în aceeaşi zonă în care s-a produs cutremurul de duminică.

Indonezia, un arhipelag cu peste 17.000 de insule, se află în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică. Această ţară este lovită de numeroase seisme, însă cele mai multe dintre ele, spre deosebire de cele două produse în Lombok, nu sunt periculoase.