Bin Laden avea conturi de milioane de dolari ascunse în Sudan. Erau bani pentru finanţarea jihadului

Osama bin Laden avea milioane de dolari ascunse în Sudan care dorea să fie folosite pentru finanțarea jihadului, se menționează într-un document declasificat publicat marți de administrația americană.

RomaniaTV.net
01 mart. 2016, 19:21
Bin Laden avea conturi de milioane de dolari ascunse în Sudan. Erau bani pentru finanţarea jihadului

Direcția națională de informații a SUA (DNI) a publicat pe site-ul său o nouă serie de documente confiscate cu prilejul atacului asupra refugiului liderului Al-Qaida de la Abbottabad (Pakistan) în mai 2011.

Aceasta a publicat în mai anul trecut un prim lot de o sută de documente, la solicitarea președintelui Barack Obama de a avea o ‘mai mare transparență’ în ceea ce privește documentele confiscate cu prilejul atacului în care a fost ucis Osama ben Laden.

‘Testamentul’ care menționează milioanele din Sudan este publicat sub formă de facsimil al documentului original, în arabă și scris de mână, însoțit de o traducere în engleză, potrivit Agerpres.

În acest text, relativ scurt și nedatat, Ben Laden explică că are ‘aproape 29 de milioane de dolari’ în Sudan.
‘Am primit 12 milioane de dolari de la fratele meu Abu Bakir Mohamed Bin (Laden) din partea societății de investiții Bin Laden în Sudan’, scrie fostul șef al Al-Qaida. ‘Sper că frații, surorile și mătușile din partea mamei îmi vor respecta voința și vor cheltui toți banii pe care i-am lăsat în Sudan pentru jihad’, a adăugat el.

Potrivit DNI, documentele postate online indică de o manieră generală că ‘chiar înainte de moartea sa’, Bin Laden ‘acorda cea mai mare importanță prezentării organizației sale slăbite drept una unită, în timp ce locotenenții săi vorbeau în privat despre o schismă tot mai mare’ cu ramura Al-Qaida în Irak.

Primul lot de documente publicat anul trecut arătau un Bin Laden focalizat pe SUA și care își obliga adepții să acorde cea mai mare importanță acestui obiectiv. Congresul a votat o lege care constrânge serviciile de informații să examineze ce documente pot fi făcute publice.