Birchall: BEC trebuie să-şi asume o decizie clară privind secţiile din străinătate

Deputatul PSD Ana Birchall declară, într-un comunicat transmis duminică, că Biroul Electoral Central (BEC) trebuie să-şi asume o decizie clară în legătură cu secţiile de vot din străinătate.

09 nov. 2014, 16:03
Birchall: BEC trebuie să-şi asume o decizie clară privind secţiile din străinătate

„BEC trebuie să-şi asume o decizie clară în legătură cu secţiile de vot din străinătate. Confuziile generate de BEC trebuie să înceteze. Ministerul Afacerilor Externe face orice este posibil, în limitele legii, pentru a fluidiza votul pentru românii din străinătate, mărind numărul cabinelor de vot, suplimentând personalul aferent secţiilor de votare, dar ceea ce nu poate face este să încalce legea. La Art. 54, alineatul 1, Legea 370/ 2004 specifică foarte clar: ‘Al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur”, a afirmat deputatul PSD.

Potrivit deputatului PSD, din punct de vedere juridic, un comunicat din partea BEC nu echivalează cu o hotărâre. „Confuzia trebuie să înceteze. În niciuna din hotărârile sale, BEC nu a spus că se pot înfiinţa noi secţii de votare. După ce Băsescu (Traian Băsesc – actualul preşedinte al României n.r.) şi Iohannis (Klaus Iohannis – candidatul ACL la prezidenţiale n.r.) au ieşit public pe acest subiect, BEC a dat un comunicat în care spune că se pot înfiinţa noi secţii. În concluzie, MAE trebuie să continue să respecte legea, să continue să ia decizii legale, cum ar fi dublarea numărului de cabine de vot, creşterea numărului de ştampile şi a personalului din secţiile de vot sau permiterea completării formularelor pe propria răspundere în afara secţiei, astfel încât toţi românii, indiferent unde se află, să poată să voteze”, a mai arătat Birchall.

De asemenea, deputatul a precizat că MAE are obligaţia să ia toate măsurile necesare astfel încât fiecare român să poată vota. „Aşteptăm hotărâri ferme din partea BEC, nu comunicate fără valoare juridică, hotărâri care să clarifice confuziile circulate în aceste zile în spaţiul public şi manipulate de Iohannis şi ai lui”, a mai spus Ana Birchall.