Blocaj în sistemul bancar, pentru creditele de consum. Problemele sunt la sistemul informatic

Sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este blocat din data de 8 iunie, iar persoanele care vor să facă un credit doar cu buletinul nu mai pot încheia contracte cu băncile.

14 iun. 2017, 08:42
Blocaj în sistemul bancar, pentru creditele de consum. Problemele sunt la sistemul informatic

Potrivit ECONOMICA.NET, blocajul a fost provocat ca urmare a faptului că Asociaţia Română a Băncilor și ANAF au un protocol semnat prin care sunt verificate automat veniturile celor care aplică pentru credite. Cele patru zile bancare în care instituţiile de credit s-au văzut puse în imposibilitatea de a mai oferi credite de consum pentru persoanele fizice sunt practic o săptămână de banking, iar repercursiunile acestui blocaj se vor vedea în reducerea creditului de consum al lunii iunie probabil cu 50%, după cum apreciază surse din piaţa bancară.

Citeşte şi ANAF face plângere penală după ce a descoperit că doar unul din cele 15 scanere din vămi este funcţional

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au declarat pentru ECONOMICA.NET că respectiva platformă informatică are într-adevăr probleme, dar „oamenii pot cere de la ghişeul administraţiilor financiare cazierul fiscal propriu. Lucrăm la această problemă, dar nu ştim când vom putea da un răspuns exact asupra cauzelor şi nici în cât timp vom remedia problema„.

Majoritatea băncilor din România care lucrează pe zona de retail şi dau credite de consum accesau această bază de date a ANAF, pentru a acorda creditul cât mai rapid, chiar pe loc dacă era posibil.