BLOCAJ la Ministerul Fondurilor Europene. Zeci de mii de români RISCĂ să rămână fără BANI de SĂRBĂTORI

Aproximativ 50.000 de români riscă să rămână fără bani şi fără locuri de muncă de sărbători, după ce Ministerul Fondurilor Europene nu va mai achita nicio cerere de rambursare în programul POSDRU până la sfârşitul anului, potrivit România TV. Patronatele şi ONG-urile ameninţă Guvernul cu procese colective. Sunt probleme cu proiectele pe fonduri europene şi la Primăria Capitalei care anul acesta pierde 120 de milioane de lei, bani pentru 8 proiecte care nu au fost finalizate la timp.

18 dec. 2015, 15:44
BLOCAJ la Ministerul Fondurilor Europene. Zeci de mii de români RISCĂ să rămână fără BANI de SĂRBĂTORI

Sute de organizaţii care au accesat fonduri pe programul POSDRU sunt acum într-un blocaj pentru că Ministerul Fondurilor Europene nu a rambursat la timp banii. Nu numai că nu s-a respectat termenul de 20 de zile, ci autorităţile au transmis că banii se vor da abia la anul.

Citeşte şi: România a primit 483 milioane de euro pentru proiectele finanţate prin POSDRU 2007-2013

„Din informaţiile noastre sunt 3.000 de plăţi care aşteaptă să fie realizate pentru proiecte pe POSDRU. Acest lucru va duce la blocajul a foarte multe organizaţii. Din caluclele noastre sunt 50.000 de oameni care vor intra în şomaj . (…) Problema majoră rămâne închiderea POSDRU şi faptul că autorităţile refuză dialogul cu beneficiarii”, a declarat Florin Jianu, vicepreşedinte CNIPMMR.

Reprezentanţii patronatelor şi ONG-urilor susţin că dacă vor primi banii dupa 1 ianuarie atunci cheltuielile nu mai pot fi solicitate spre decontare nici de beneficiari către POSDRU, nici de România de la Comisia Europeană, potrivit România TV.

„Se pregătesc procese colective (…) în care Ministerul Fondurilor Europene o să fie dat în judecată pentru că nu a respectat acel termen de 20 de zile de efectuare a cererii de rambursare”, a adăugat Florin Jianu, vicepreşedinte CNIPMMR.

Probleme cu fondurile Europene sunt si la primăria Capitalei. Aici, din cauza faptului că termene de finalizare nu au fost respectate, primăria va pierde sume importante de la Uniunea Europeană.

Sunt 8 proiecte importante care nu au fost finalizate la timp, aşa că primăria capitalei va pierde anul acesta nu mai puţin de 120 de milioane de lei. Printre proiectele care vor pierde finainţarea europeană se numără pasajul de la piata sudului, circuitul turistic lacurile tei şi floreasca, un nou corp de clădire la spitalul foişor, potrivit România TV.

Acum însă întreaga sumă 120 de milioane de lei, adică aproape 27 de milioane de euro trebui să fie alocată de la bugetul primăriei capitalei, adică plătită din banii bucureştenilor.