BNR a făcut verificări la BCR după ce clienţii nu au putut efectua schimb valutar online în weekend

Banca naţională a României a făcut verificări după ce clienţi ai BCR s-au plâns că nu au putut să efectueze tranzacţii de schimb valutar online în weekend. Banca a motivat că şi-a protejat clienţii de fluctuaţiile valutare, informează România TV.

RomaniaTV.net
06 iul. 2015, 09:49
BNR a făcut verificări la BCR după ce clienţii nu au putut efectua schimb valutar online în weekend

Banca Naţională a României a cerut informaţii în legătură cu suspendarea tranzacţiilor valutare online, efectuată de BCR. Este o procedură normală de investigaţie în cazul în care apar astfel de situaţii, potrivit România TV

Am verificat ce s-a întâmplat. Nu e vorba de întreruperea tranzacţiilor cu cardul, tranzacţiile au funcţionat. A fost o întrerupere a tranzacţiilor online. Ele însă sunt funcţionale din dimineaţa aceasta (luni dimineaţa n.r.). Era suspiciunea că nu ar fi fost operaţionale cardurile din zona respectivă. Tranzacţiile au fost posibile. Nu a fost o problemă de sistem. Au fost doar tranzacţiile directe online întrerupte, nu cele prin card. O decizie pe care a luat-o banca, şi-a asumat-o„, a declarat, la România TV Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR. 

Reprezentanţii BCR au precizat, pentru România TV, că „referitor la confuzia utilizării cardurilor BCR în străinătate, CARDURILE BCR AU FUNCTIONAT PENTRU PLATI IN LEI SI VALUTA, INCLUSIV IN STRAINATATE SI GRECIA„.

De asemenea, reprezentantul bănci mai precizează că „INTERNATIONAL S-AU FACUT 81.000 TRANZACTII CU CARDURILE BCR (INCLUZAND PLATI SI RETRAGERI DE NUMERAR IN VALUTA), iar „DINTRE ACESTEA AU EXISTAT 185 DE TRANZACTII INREGISTRATE IN GRECIA”.

„Operatiunile de transferuri bancare in valuta in Romania si strainatate au functionat, de asemenea, normal, prin intermediul aplicatiei de internet banking. Tranzactiile de schimba valutar prin intermediul aplicatiei de internet banking functioneaza la parametri normali incepand cu ora 09:00 in aceasta dimineata. Acestea au fost suspendate in week-end-ul 4-5 iulie pentru a proteja clientii de eventuale fluctuatii de curs valutar. Ponderea acestora este una redusa in mod obisnuit. Nu intrevedem alte masuri.

Analistii Erste Group estimeaza ca din punct de vedere economic, situaţia din Grecia nu prezintă un risc important pentru tarile din Europa Centrala si de Est. Exporturile ţărilor din zona ECE către Grecia reprezintă undeva între 0,1 şi 0,5% din PIB. Exporturi/PIB catre Grecia reprezinta doar 0.5% in cazul Romaniei. În plus, sistemul bancar românesc este foarte lichid si foarte bine capitalizat”, a declarat Ionuţ Stanimir, Director executiv al Directia de Comunicare din cadrul BCR.