BNR a început controlul la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu

O echipă a Băncii Naţionale a României s-a deplasat la CEC Bank pentru a cere informaţii legate de condiţiile în care Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, a obţinut un credit pentru cumpărare unui teren agricol în Călăraşi, informează România TV.

02 dec. 2013, 12:28
BNR a început controlul la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu

Echipa este formată din funcţionari ai Direcţiei de Supraveghere a BNR. Ei au sosit de dimineaţă la sediul CEC şi au cerut acces la documentele legate de creditul primit de Ioana Băsescu.

Totodată, echipa de control a discutat cu funcţionarii direct implicaţi în acordarea creditului, precum şi membii conducerii băncii care au aprobat creditul.

Banca Naţională a anunţat pe 28 noiembrie că va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu. Verificarea va fi finalizată până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu a primit creditul pentru achiziţionarea unui teren de peste 290 de hectare în localitatea Nana din judeţul Călăraşi.

Întrebat în ce condiţii se poate demara o verificare din partea BNR pe creditul acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, directorul Direcţiei Supravegere din BNR, Nicolae Cinteză, a precizat: „controlul se poate efectua ca urmare a unei autosesizări a BNR în situaţia în care impactul pe bancă ar fi foarte puternic şi banca ar avea de suferit din cauza aceasta sau ca urmare a unui solicitări. Această solicitare s-a făcut de către Ministerul Finanţelor în calitate de acţionar al băncii”. Cinteză a mai preciat, la România TV, că miercuri a primit solicitarea din partea Ministerului Finanţelor şi „probabil săptămâna viitoare va fi demarat procesul de verificare”.

„Este un control de conformitate care presupune o verificare mai aprofundată pe care noi o facem doar atunci când constatăm că verificare pe riscuri impune o astfel de verificare şi probabil că se va finaliza înainte de 9 decembrie, termenul prevăzut”, a mai spus Cinteză.

Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat pe 29 noiembrie că nu există nici o problemă în contractul prin care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, s-a împrumutat de la CEC. Recent, fiica preşedintelui a cumpărat un teren de 290 de hectare, cu un credit luat de la CEC.

„Eu am văzut acest contract, după ce Ioana Băsescu l-a făcut public. L-am citit, nu l-am analizat. Dar pot fi multe lucruri care să nu fie în regulă. De aceea, BNR a luat decizia de a înfiinţa o comisie care să facă o anchetă de conformitate la CEC. Ancheta urmăreşte să nu apară un risc de vulnerabilitate. Dar urmăreşte şi alt risc, să vedem în ce măsură acest contract e în conformitate cu normele legale şi în ce măsură nu există un risc reputaţional pentru bancă”, a declarat consilierul BNR.

Iar el a dat asigurări că această investigaţie va fi una corectă, punându-şi chiar reputaţia în joc pentru acest fapt. Mai mult, a vorbit şi despre eventuala sancţiune care ar putea apărea, în cazul în care creditul a fost acordat fără să fie respectate normele bancare. Iar sancţiunea ar fi provizionarea creditului de către CEC.

„Vreau să vă spun, îmi pun în joc riscul reputaţional pentru asta: inspecţia nu e grevată de nici o relaţie personală. Asigur opinia publică că această inspecţie va scoate la suprafaţă tot ce este acolo. Dacă există ceva acolo. Sancţiunea este una singură pentru că e vorba de un contract comercial. Să provizioneze acest credit, adică ar obliga CEC-ul să scoată din circuitul tranzacţional 1 milion de euro, să-l pună deoparte, pentru a garanta acest credit cu milionul CEC-ului. Iar dacă ar fi un incident de neplată, o întârziere, se iau bani din acel milion”, a adăugat Adrian Vasilescu.