BNR are obiecţii la proiectul legii conversiei creditelor în valută

Banca Naţională se opune proiectelor de lege din Parlament prin care românii cu credite în valută ar putea beneficia de rate mai mici, în forma în care elaborate de către iniţiatori, transmite România TV.

24 sept. 2014, 06:49
BNR are obiecţii la proiectul legii conversiei creditelor în valută

Banca Naţională a trimis o serie de observaţii Guvernului şi Parlamentului în care arată că nu sprijină ideea conversiei creditelor în valută în credite în lei începând de la data contractării lor. BNR propune ca această conversie să se facă de la data cererii de conversie.

În aceste condiţii, câştigul pentru debitori va fi unul foarte mic, ba chiar costul creditului va creşte întrucât dobânzile la creditele în lei sunt mai mari.

Deputatul de Bihor Cseke Attila a prezentat, pe 29 ianuarie, într-o conferinţă de presă, o iniţiativă legislativă a grupului UDMR, despre care a afirmat că, dacă va fi adoptată, le va permite românilor cu credite ipotecare într-o monedă străină să le convertească în moneda naţională, la cursul valutar de la data contractării creditului, această facilitate venind în completarea unei directive europene de reglementare a creditelor ipotecare, ce va putea fi aplicată din anul 2016.

„Peste 21 la sută din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depăşit scadenţa cu cel puţin 90 de zile, în timp ce la sfârşitul anului 2009 proporţia era de trei ori mai mică. UDMR a depus o iniţiativă legislativă care ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în monede străine şi care acum nu-şi mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat”, a spus deputatul Cseke Attila.

Cseke a arătat că, prin iniţiativa înregistrată la Senat, UDMR doreşte modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„Propunem împărţirea riscului între bănci şi consumatori. Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda naţională la cursul mediu din luna contractării. Astfel, un român care, de pildă, a luat un credit ipotecar în franci elveţieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, din ianuarie 2007, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei”, a spus Cseke.

În condiţiile în care în ultimii zece ani românii au preferat creditele în monedă străină din cauza dobânzii mai mici, deputatul bihorean consideră că această schimbare este necesară nu doar pentru debitori, ci şi pentru bănci, întrucât cetăţeanul va putea plăti ratele, iar banca îşi va recupera banii.

„S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situaţii a dus la adevărate drame”, a spus Cseke, arătând că, din cauza devalorizării pieţei imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la valori mari au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executarea silită.

„Aşa, oamenii au rămas şi fără case şi tot cu credite”, a arătat parlamentarul.

Cseke a adăugat că iniţiativa UDMR vine „oarecum” în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, aflată în dezbatere în forul legislativ al Uniunii Europene.

Conform sursei citate, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De exemplu, băncile nu vor putea să-şi remunereze angajaţii după numărul de credite contractate, aşa cum se întâmplă în prezent, şi vor fi obligate să ofere gratuit informaţii corecte clienţilor. O altă prevedere va permite clienţilor să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar şi să îşi convertească orice credit în moneda naţională la cursul valutar din ziua conversiei.

Dacă directiva va fi aprobată, ea va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara anului 2016. Noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după intrarea în vigoare a directivei, aşa că românii care deja au credite ipotecare nu vor beneficia de facilităţile ei.