BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, vineri, menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

RomaniaTV.net
05 feb. 2016, 11:43
BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

În plus, potrivit sursei citate, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, februarie 2016, document ce va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 9 februarie.

Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a anticipat, joi, decizia BNR de a menține dobânda cheie la 1,75%

‘Majoritatea persoanelor care a participat la sondaj consideră că Banca Națională a României ar putea păstra rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 8% și pe cele pentru pasivele în valută la 12% pe data de 5 februarie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi reduse în lunile următoare până la 6% la finalul lui 2016 și 4% la finalul lui 2017. Totodată, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea continua în viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% în decembrie 2016 și 8% în decembrie 2017’, se preciza comunicatul AAFBR.

Dobânda de politică monetară este estimată de către participanții la sondaj la un nivel constant de 1,75%, pe tot parcursul anului 2016.

Cei mai mulți consideră, însă, că Banca Națională a României ar putea majora dobânda la 2,25% pe parcursul anului 2017. Față de sondajul anterior, derulat în urmă cu o lună, se remarcă temperarea așteptărilor privind majorarea dobânzii în 2017 (mediana estimărilor din prezent este 2,25% pentru orizontul decembrie 2017, în scădere de la 2,50%).

Banca Națională a României (BNR) a decis, în data de 7 ianuarie 2016, menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, în respectiva ședință de politică monetară, s-a hotărât reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie — 23 februarie 2016.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.