Boala omului modern. Ce complicaţii pot apărea dacă folosim excesiv tastatura şi mouse-ul

Omul modern stă peste 8 ore la birou, în fața unui calculator. Dincolo de afectarea vederii, mai sunt câteva probleme serioase, care se răsfrâng asupra stării noastre de sănătate.

18 ian. 2018, 19:57
Boala omului modern. Ce complicaţii pot apărea dacă folosim excesiv tastatura şi mouse-ul

La oamenii care folosesc zilnic tastatura și mouse-ul, cea mai întâlnită afecțiune este sindromul tunelului carpian.

Sindromul tunelului carpian este o afectiune a incheieturii mainii, a carei cauza este, in cele mai multe situatii, folosirea inadecvata a tastaturii si mouse-ului calculatorului. Totodata, mai exista si alte profesii cu un risc crescut pentru acest sindrom. Printre acestea se numara lucratorii de la benzile de fabricatie, soferii, menajerele, frizerii sau brutarii. Riscul este cauzat de folosirea indelungata a incheieturii mainii sau realizarea unor miscari repetate si prelungite, care cer prea multa forta.

De asemenea, pot exista si factori care sa favorizeze aparitia sindromului tunelului carpian. Cativa dintre ei sunt urmatorii: hipotiroidismul, boala renala, diabetul zaharat, alcoolismul, obezitatea.

Tunelul carpian este un canal stramt, ce se gaseste in centrul incheieturii. Prin acest canal trece nervul median, responsabil inervarii unei parti a mainii. Diametrul canalului se poate stramta si poate comprima nervul, sub actiunea unor factori diversi. Astfel, nervul va fi impiedicat sa mai functioneze corect.

Simptomele acestei boli includ furnicaturi la nivelul degetelor, durere la nivelul mainilor sau scaderea fortei musculare. Durerile nocturne ale acestor zone sunt, de asemenea, posibile. Pe termen lung, mana isi poate pierde subit forta sau se pot scapa involuntar obiecte din mana. In cel mai rau caz se poate ajunge la paralizia mainii, potrivit neurologului Dan Mitrea, într-un interviu dat revistei „Cariere”.

Citeşte mai mult pe doctorulzilei.ro