Bogdan Aurescu, după reuniunea Parteneriatului Estic: Trebuie consolidat PaE în actualul context de securitate

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, organizată în marja Consiliului Afaceri Externe (CAE), care se desfășoară la Luxemburg. Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a a subliniat necesitatea consolidării Parteneriatului Estic (PaE), cu precădere în actualul context de securitate dificil, pledând pentru ca summitul de la Riga să confirme impactul pozitiv al PaE pentru cetăţenii europeni şi pentru cei ai partenerilor.

20 apr. 2015, 20:43
Bogdan Aurescu, după reuniunea Parteneriatului Estic: Trebuie consolidat PaE în actualul context de securitate

La reuniune au participat miniștrii afacerilor externe din cele 28 de state membre UE, printre care Bogdan Aurescu, precum și ai celor șase state partenere (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus). Obiectivul reuniunii ministeriale a fost pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic (Riga, 21-22 mai 2015).

Citeşte şi: Bogdan Aurescu, prima reacţie după ameninţările Rusiei

”Reuniunea s-a concentrat pe reafirmarea angajamentului comun al UE și al partenerilor de a continua să promoveze Parteneriatul Estic (PaE), ca un instrument  strategic, bazat pe interese și angajamente comune și pentru susținerea proceselor de reformă în statele partenere din Vecinătatea Estică. În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca Summit-ul PaE de la Riga să confirme impactul pozitiv al PaE și importanța sa, în egală măsură, pentru cetățenii europeni și pentru cei ai partenerilor.

De asemenea, a arătat că este important ca PaE să funcționeze ca instrument mai flexibil și diferențiat, în  funcție de obiectivele, așteptările și performanțele statelor partenere în relația cu UE. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea consolidării PaE, cu precădere în actualul context de securitate dificil, și configurării unei viziune strategice, realiste a UE asupra Vecinătății sale, inclusiv prin definirea la nivelul UE a modalităților concrete prin care vor fi consolidate relațiile cu statele partenere.

A susținut aplicarea, în continuare, a principiului diferențierii în raporturile UE cu statele PaE, în acord cu voința politică și cu progresele efective înregistrate de acestea pe calea reformelor. El a arătat că Summit-ul de la Riga trebuie să genereze rezultate vizibile, atât în plan tehnic, cât și în ceea ce privește reafirmarea unei viziuni politice clare în sprijinul partenerilor estici, care să reconfirme aspirațiile europene ale partenerilor care au asumat acest obiectiv. Acest aspect, a subliniat ministrul român, reprezintă o opțiune strategică atât pentru UE, cât și pentru partenerii estici’‘, se arată în comunicatul MAE, potrivit Agerpres.

În acest context, ministrul Aurescu a subliniat relevanța procesului de aderare la UE, făcând referire la experiența României, care în această săptămână, pe 25 aprilie, celebrează 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la UE, la Luxemburg.

”Ministrul român de externe a exprimat și necesitatea ca Summit-ul să recunoască progresele înregistrate de statele partenere (Georgia, Ucraina) în domeniul mobilității. Ministrul Bogdan Aurescu a reluat propunerea României de creare a unor platforme de dialog pe teme de securitate în sens larg— Security Trusts, ca structuri de dialog permanent dedicate statelor partenere, cu implicarea vecinilor acestora, dar și a altor actori interesați în stabilitatea regiunilor în cauză. 

Citeşte şi: Bogdan Aurescu: Trebuie combătute cauzele terorismului în comunităţile vulnerabile la radicalizare

Scopul acestor platforme de dialog va fi acela de a îmbunătăți climatul regional de securitate și de creare a unui climat de încredere, concentrându-se atât pe vecinătatea imediată a UE, cât și pe vecinii vecinilor”, se mai arată în comunicat.