Bogdan Despescu, fostul şef al Poliţiei: Deţineam date despre intenţia doamnei ministru de a mă schimba. Raportul prezintă date nereale

Fostul şef al Poliţiei, Bogdan Despescu, susţine că nu a fost surprins de cercetarea disciplinară declanşată odată cu depistarea în luna ianuarie a agentului acuzat de pedofiiel, precizând că deţinea date potrivit cărora ministrul Carmen Dan dorea să-l demită de la finalul lui 2017.

17 feb. 2018, 07:19
Bogdan Despescu, fostul şef al Poliţiei: Deţineam date despre intenţia doamnei ministru de a mă schimba. Raportul prezintă date nereale

„Declanşarea cercetării mele disciplinare, ca urmare a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului, nu m-a surprins deoarece această decizie era „necesară” pentru argumentarea declaraţiilor publice prin care ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea, atât la momentul solicitării demisiei mele din funcţia de Inspector General, dar şi ulterior, cu ocazia intervenţiilor în mass-media. De altfel, deţineam date, dintre care unele au devenit publice, încă de la sfârşitul anului 2017, despre intenţia doamnei ministru de a mă schimba din funcţie, astfel că evenimentul din 05.01.2018 a devenit o oportunitate speculată şi un veritabil pretext”, a declarat fostul inspector general al Poliţiei, Bogdan Despescu, într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat că nu a fost înştiinţat cu privire la concluziile Corpului de Control, acestea „fiind ţinute secrete până în momentul publicării şi comentării lor în media de către doamna ministru” şi că raportul prezintă date nereale.

„Nu mi s-a dat sub nicio formă şi în niciun moment posibilitatea exercitării dreptului la apărare înainte să fiu expus, în mod public, prin acest raport. Mai mult, prin mediatizarea, de către doamna ministru, a materialului de control în cadrul unei dezbateri televizate, am fost pus în imposibilitatea, ca anterior, să pot da lămuriri şi să prezint organelor abilitate şi opiniei publice argumente şi date care contrazic şi chiar răstoarnă situaţia de fapt expusă de Corpul de Control în privinţa mea. În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuţiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete, de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societăţii împotriva mea”, mai spune Despescu.

Potrivit fostului şef IGPR, sinteza raportului are neconformităţi.

„Se menţionează trunchiat că raportarea cazului de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a făcut în data de 05.01.2018 către Inspectoratul General al Poliţiei Române, evitând a se arăta că aceeaşi informaţie a fost transmisă în acelaşi timp, la ora 17.57 şi Ministerului Afacerilor Interne. Pe de altă parte, sunt prezentate aspecte nereale referitoare la faptul că aş fi dispus tardiv, măsuri, abia în data de 15.01.2018, speculându-se că am acţionat la câteva zile după prinderea făptuitorului”, arată Despescu.

Acesta precizează că va pune la dispoziţia comisiei disciplinare şi a procurorilor toate documentele necesare stabilirii adevărului.

„În funcţie de legalitatea şi temeinicia tratării cauzei disciplinare, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţelor de judecată şi/sau organelor abilitate pentru a verifica inclusiv dacă actele Corpului de Control şi cele în legătură cu cercetarea mea disciplinară au fost întocmite cu respectarea legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie şi dacă, acestea cuprind afirmaţii mincinoase şi tendenţioase diseminate în spaţiul public cu scopul de a-mi discredita imaginea de ofiţer de carieră, chestor (general) al Statului Român”, a completat Bogdan Despescu.

Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut, în urma verificărilor de la IGPR, dispuse ca urmare a cazului poliţistului acuzat de agresiune sexuală, Eugen Stan, cercetarea disciplinară a 18 angajaţi ai Poliţiei Române, printre care şi fostul inspector general, Bogdan Despescu.

Citeşte şi Raportul MAI în cazul poliţistul pedofil: Nu a fost amprentat şi fotografiat într-un caz şi a fost protejat de şeful său