Bogdan Hossu: Termenul de 31 martie pentru finalizarea proiectului Legii salarizării unitare este prea strâns şi NU poate fi aplicat

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Termenul de 31 martie pentru finalizarea proiectului Legii salarizării unitare a personalului bugetar este mult prea strâns și nu poate fi aplicat, mai ales în condițiile în care sindicatele nu au primit draftul legii, susține președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

17 mart. 2017, 15:54
Bogdan Hossu: Termenul de 31 martie pentru finalizarea proiectului Legii salarizării unitare este prea strâns şi NU poate fi aplicat

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, liderul sindical atrage atenția asupra faptului că, potrivit programului de guvernare, proiectul Legii salarizării unitare a personalului bugetar va fi înaintat Parlamentului pe data de 31 martie, același termen de adoptare fiind prevăzut și pentru legea funcționarilor publici, proiect care nu a fost discutat până acum cu partenerii sociali, dar care conține ”prevederi grave, ce vor duce la eliminarea sindicatelor din sistem și vor permite accesul la statutul de funcționari publici, fără examen, a unor persoane, pe criteriul prieteniilor și a cumetriilor de partid”.

„În ceea ce privește Legea salarizării, este a doua săptămână în care organizațiile sindicale sunt chemate pe rând la Comisia de dialog să se exprime asupra unui proiect — document intern, prezentat exclusiv pentru vizualizare — neavând posibilitatea și nici timpul necesar să analizeze, inclusiv în structurile proprii, prevederile acestuia și eventual să facă observații pertinente pentru îmbunătățirea sa. Astfel, considerăm că este inacceptabil să nu se dea organizațiilor sindicale timpul necesar pentru analiză și formularea unor puncte de vedere, în felul acesta excluzându-i efectiv de la construcția legii. Pentru înlăturarea inechităților și discrepanțelor salariale din sistemul bugetar, cel mai important lucru este echivalarea funcțiilor între sectoarele de activitate, care necesită o dezbatere transparentă cu reprezentanții tuturor sectoarelor și o privire de ansamblu asupra legii, nu doar câteva secțiuni de anexă, prezentate fugitiv și disparat. În acest sens, draftul legii trebuie transmis tuturor, înainte de a participa la orice fel de discuție pe marginea legii”, se spune în scrisoarea deschisă.

Liviu Dragnea anunţă majorări spectaculoase de salarii în mai. Cine va câştiga MAI MULT DECÂT DUBLU

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. De asemenea, Bogdan Hossu afirmă că stabilirea principiilor de bază, de la care să plece construcția noii Legi de salarizare unitare, sunt de competența Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, instituție care nu a fost convocată la dezbateri.

„Mai mult decât atât, aceste principii sunt încă un mister pentru toată lumea, mai mult sursă de speculații decât un fundament pentru dezbateri democratice. Așadar, considerăm că termenul de 31 martie pentru finalizarea proiectului de lege, în condițiile în care astăzi, 17 martie, încă nu există un draft care să fie transmis partenerilor sociali, este mult prea strâns și nu poate fi aplicat, mai ales în condițiile în care Guvernul trebuie să respecte toată procedura elaborării legislative, prin consultarea cu organizațiile sindicale, punerea în dezbatere publică pe site-ul guvernului timp de 10 zile, obținerea avizului Consiliului Economic și Social etc. Din acest punct de vedere, solicităm acordarea timpului necesar în vederea realizării unei analize competente și a unei consensualități guvern-organizații sindicale, fără presiunea suplimentară a unor termene nerealiste”, spune Hossu.

Citeşte şi NOUA LEGE A SALARIZĂRII: Absolut toţi bugetarii vor avea în sporuri două norme de hrană şi un voucher de vacanţă

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. În plus, președintele CNS „Cartel Alfa” acesta face referiri, în scrisoarea deschisă adresată prim ministrului, și la decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 31 alin. (11)-(14) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare. Potrivit lui Hossu, neaplicarea prevederilor acesteia vor duce la o încărcare nejustificată a activității sistemului judiciar.

„Cu această ocazie, ținem să atragem atenția și asupra unui alt aspect deosebit de important. Neaplicarea prevederilor deciziei Curții Constituționale nr. 794/2016 va determina o încărcare nejustificată a activității sistemului judiciar. Pe de altă parte, prin decizii judecătorești, în noile grile de salarizare vor fi introduse din nou disfuncționalități. Cu alte cuvinte, aplicarea deciziei CCR trebuie efectuată, pentru toate instituțiile publice și la toate nivelurile, înainte de finalizarea construcției noii legi a salarizării unitare”, afirmă acesta conform Agerpres. 

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. În ceea ce privește aplicarea OUG 2/2017, Hossu consideră că tot personalul trebuie să beneficieze de prevederile de creștere a salariului cu același procentaj de 20% și nu mai mult pentru funcțiile alese, „în baza unui principiu de justiție socială”.

„În concluzie, pentru a realiza construcția unui cadru legislativ cu o durabilitate mult mai mare față de proiectele realizate până acum, domnule prim ministru, vă solicităm: deblocarea transmiterii draftului către organizațiile sindicale și facilitarea continuării discuțiilor cu toate federațiile (reprezentative sau nu) din sectorul bugetar; aplicarea deciziei CCR nr. 794/2016 în toate instituțiile publice, la toate nivelurile, înainte de finalizarea proiectului Legii salarizării unitare; revizuirea termenului de 31 martie pentru acordarea timpului necesar în vederea realizării unei analize competente și a unei consensualități guvern-organizații sindicale, fără presiunea suplimentară a unor termene nerealiste; convocarea Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, având pe ordinea de zi discutarea proiectului de Lege a salarizării unitare, înainte de aprobarea sa de către Guvern”, se mai spune în documentul citat.