Bogdan Licu: Ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta referitoare la dezinfectanţii din spitale

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat marți că Parchetul s-a sesizat din oficiu în legătură cu ancheta de presă privind dezinfectanţii din spitale.

26 apr. 2016, 07:10
Bogdan Licu: Ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta referitoare la dezinfectanţii din spitale

„În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfăşurată de domnul Tolontan. Am sesizat Secţia de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulţumiri mass-media pentru activitatea pe care o are”, a declarat Licu, la sediul CSM.

PNL a solicitat luni premierului Dacian Cioloş să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanţii utilizaţi în spitale, în urma unei anchete pe această temă publicată în mass-media.

„Am luat decizia să îi cerem prim-ministrului să sesizeze Corpul de control pe noua nenorocire pe care o anticipăm, legată de dezinfectaţii atribuiţi în spitale, care nu îndeplinesc normele de concentraţie prevăzute de lege”, a spus luni copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat mai multe articole pe tema dezinfectanţilor din spitale şi a infecţiilor intraspitaliceşti, care sunt cele mai rezistente la antibiotice din toată Europa.

Statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanții din spitale. Rețete din fabrica celui mai mare producător arată că antisepticele sunt diluate.  Ziarul a făcut publice două documente de producție ale firmei Hexi Pharma, care livrează dezinfectanți în peste 300 de spitale din 40 de județe din Români.

„Statistica europeană sumbră arată că, din 10 cazuri de români infestaţi, 6 dintre ei nu scapă de bacterie în urma tratamentului cu antibiotic. Asta nu înseamnă că decedează, ci că vor continua să trăiască infectați cu bacteria căpătată în spital.

Într-un raport întocmit în 2014 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), România se află pe primul în clasamentul rezistenței bacteriilor intraspitaliceşti la orice tratament.

Aceleaşi bacterii pe care dezinfectanţii ar trebui să îi combată în sălile de operaţii, ATI şi de pe echipamentul medical.

Cu piocianic, Acinetobacter şi stafilococ auriu au fost infectate, conform dosarelor medicale, cel puţin 15 dintre victimele decedate după incendiul din clubul Colectiv”, notează tolo.ro.