Bolile autoimune sau când imunitatea se atacă pe ea însăşi

Menit să ne apere organismul, sistemul imunitar se poate deregla, atacându-și propriile celule. Astfel, apar bolile autoimune, afecțiuni care, uneori, sunt greu de diagnosticat.

RomaniaTV.net
01 feb. 2018, 09:29
Bolile autoimune sau când imunitatea se atacă pe ea însăşi

În mod normal, sistemul imunitar apără organismul împotriva agenților patogeni de tot felul. Atunci când simte invadatori străini, trimite „o armată de soldați” care să-i atace. La o persoană cu imunitate echilibrată, agresorii exteriori sunt identificați cu exactitate și eliminați din corp. În bolile autoimune, sistemul imunitar confundă corpul cu un atacator venit din exterior – articulațiile, pielea etc.., astfel încât eliberează autoanticorpi, care atacă celulele sănătoase.
Unele boli autoimune atacă doar un organ. De exemplu, în diabetul de tip I, cel mai afectat organ este pancreasul, în timp ce, lupusul eritematos afectează tot corpul.

Statisticile spun că bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații. De cele mai multe ori, acestea debutează în jurul adolescenței. Unele boli autoimune (scleroza multiplă sau lupusul) au o bază genetică, dar, totuși, dată fiind incidența tot mai crescută a acestora, specialiștii suspectează că implicat este și mediul în care trăiește pacientul, expunerea la chimicale agresive, dieta prea bogată în grăsimi, zahăr.

Cel mai des întâlnite boli autoimune

Diabetul de tip 1

Insulina echilibrează zahărul din sânge, dar în diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de acest hormon din pancreas.

Află mai multe despre imunitate AICI