Cum poţi achiziţiona medicamentele de la farmacie cu REŢETĂ COMPENSATĂ, dacă nu ai CARDUL de SĂNĂTATE activat

CARD DE SĂNĂTATE. Haos în sistemul sanitar. La doar trei zile de la intrarea în vigoare a obligativităţii cardului de sănătate, atât cadrele medicale, cât şi pacienţii au întâmpinat numeroase probleme. Una dintre nelămuriri este dacă asiguraţii care au reţete compensate îşi pot achiziţiona sau nu medicamentele de la farmacie, în situaţia în care aceştia nu şi-au activat cardurile naţionale de sănătate sau nu le-au primit încă. Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Elena Popescu, a declarat, pentru RomaniaTV.net, ce trebuie să facă românii în această situaţie.

05 mai 2015, 07:22
Cum poţi achiziţiona medicamentele de la farmacie cu REŢETĂ COMPENSATĂ, dacă nu ai CARDUL de SĂNĂTATE activat

CARD DE SĂNĂTATEDe la 1 mai 2015, de când a devenit obligatoriu cardul naţional de sănătate, sistemul sanitar românesc a întâmpinat numeroase probleme. Cozile imense de la cabinetele medicilor de familie şi de la Casele de Asigurări de Sănătate le-au îngreunat multor români demersul de a-şi lua sau de a-şi activa cardurile de sănătate.

De asemenea, luni dimineaţa, în peste 25 de judeţe au fost semnalate probleme cu validarea cardurilor de sănătate. Medicii de familie au reclamat că nu pot valida cardurile de sănătate pentru că sistemul fie este blocat, fie se mişcă foarte încet. Unii medici au spus că validarea cardurilor durează chiar şi 45 de minute.

Citeşte şi PROBLEME în sistemul sanitar. Bolnavii, trimişi acasă de medici din cauza cardului de sănătate

Important este faptul că furnizorii de servicii medicale trebuie să acorde servicii medicale şi farmaceutice fie fără accesarea cardului de sănătate, fie cu validarea cardului de sănătate. În ceea ce priveşte bolnavii care au reţete compensate, aceştia îşi pot achiziţiona medicamentele de la farmacie cu sau fără cardul de sănătate. Asiguraţii au nevoie să prezinte doar datele din buletin.

Oamenii să se ducă la farmacie şi să li se elibereze medicamentele pe baza datelor din buletin„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Elena Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat luni, într-o conferință de presă, că vor fi aplicate sancțiuni care ar putea merge până la întreruperea contractului în cazul furnizorilor ce nu acordă servicii medicale asiguraților care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate.

Reprezentanții CNAS roagă pacienții care întâmpina greutăți la primirea unui serviciu medical să semnaleze de urgență acest lucru la casele de asigurări sau la numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate.

Citeşte şi CARDUL de SĂNĂTATE, OBLIGATORIU de la 1 mai. Când se foloseşte, ce faci dacă l-ai pierdut sau ai uitat PIN-ul

Aproape 840.000 de persoane nu şi-au ridicat cardul de sănătate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale şi după 1 mai, când cardul devine obligatoriu, consultaţiile fiind monitorizate separat. CNAS a subliniat că accesul pacienților la servicii medicale nu va fi blocat de cardul național de sănătate.