BOMBĂ la Koln. Cea mai mare OPERAŢIUNE de EVACUARE din istoria oraşului

Aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate, miercuri, din Koln, după ce s-a descoperit o bombă din Al Doilea Război Mondial. Bomba cântăreşte o tonă.

27 mai 2015, 16:09
BOMBĂ la Koln. Cea mai mare OPERAŢIUNE de EVACUARE din istoria oraşului

Instituţii ale statului, şcoli, grădiniţe şi, până şi Grădina Zoologică din oraş au fost evacuate de către autorităţile locale în cadrul celei mai aple operaţiuni de acest gen de după Al Doilea Război Mondial, informează bbc.com.

Aproximativ 1.100 de persoane dintr-un centru pentru pensionari şi persoane cu diferite handicapuri, din zona Riehl, se numără printre evacuaţi.

Bomba ce avea o greutate de o tonă a fost găsită în apropiere de Podul Muelheim, de pe Rin va fi dezactivată în siguranţă, această operaţiune dificilă desfăşurându-se în cursul după-amiezii. În timpul operaţiunii de dezactivare, navigaţia pe Rin va fi suspendată, iar spaţiul aerian din zonă va fi închis.

Bomba datând din război a fost descoperită cu ocazia pregătirilor pentru construirea unei conducte, potrivit presei locale, informează bbc.com. Se pare că bomba este de construcţie americană şi era îngropată la o adâncime de 5 metri. Autorităţile germane au instalat un cordon de securitate  de 1 kilometru în jurul punctului în care s-a găsit bomba.

Citeşte şi Evacuare în masă în Germania după descoperirea unei bombe din al Doilea Război Mondial FOTO

Pentru germani, descoperirea de dispozitive explozive din Al Doilea Război Mondial nu este un lucru neobişnuit. Sute de tone de explozibili nedetonaţi din acea vreme sunt descoperite în Germania, în fiecare an.

Dezamorsarea bombelor s-a făcut în condiţii de maximă siguranţă, dar nu au lipsit nici evenimentele tragice cu ocazia acestor operaţiuni, cum a fost cel din 2010, când trei genişti au murit după ce bomba pe care încercau să o dezamorseze a explodat. În decembrie 2011, s-a desfăşurat cea mai mare operaţiune de dezamorsare de bombe de până acum, la Koblenz, unde au fost neutralizate două bombe găsite în Rin.