Laszlo Borbely: O să fac demersurile legale pentru a-mi demonstra nevinovăţia

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a declarat, marţi, după ce Comisia juridică a aprobat începerea urmăririi sale penale, că a cerut colegilor să aprecieze, conform conştiinţei şi pregătirii, cazul său. Potrivit demnitarului, la baza redeschiderii dosarului său stă un autodenunţ de nicio pagină, neverificat.

24 feb. 2015, 17:40
Laszlo Borbely: O să fac demersurile legale pentru a-mi demonstra nevinovăţia

„Nu am făcut nicio declaraţie până acum, consider că nu prin declaraţii îţi rezolvi problemele din justiţie. Dar, evident, participând la Comisia juridică (…). Nu am cerut nimic de la colegii din comisie. Am cerut un singur lucru. Am considerat că ei, fiind reprezentanţi ai poporului, conform conştiinţei şi pregătirii lor, pot să deceleze şi să se aprecieze prin vot justeţea celor prezentate de mine”, a delcrat Laszlo Borbely.

Citeşte şi: Comisia Juridică a dat UNDĂ VERDE cererii DNA pentru urmărirea penală a deputatului Lazlo Borbely

El a arătat că a aflat acum două săptămâni care este motivul redeschiderii dosarului său.

„În 2014, în ianuarie, după un an de zile, am primit în mod oficial de la DNA neînceperea urmăririi penale. Au avut timp de un an şi jumătate ca să analizeze că au apărut sau nu elemente noi la dosar. Care este aşa-zisul element nou? Un autodenunţ de nicio pagină, care a fost depus în 29 decembrie la DNA Oradea de către un autodenunţător care se referă la faptul că ar fi un intermediar care a primit de la un om de afaceri din Oradea 50.000 de euro şi ar fi predat aceşti bani la o benzinărie din Satu Mare unui necunoscut care, cică, trebuia să-mi dea aceşti bani (…) Acest autodenunţ de nicio pagină stă la baza ordonanţei care, după ce a fost depus, scris de mână, în 29 decembrie 2014, în data de 5 ianuarie 2015 deja a fost trimisă la ICCJ ordonanţa de redeschidere a cererii urmăririi penale. Nici măcar cel care ar fi dat banii, acel om de afaceri din Oradea, nu a fost întrebat dacă a dat banii sau nu intermediarului. Nu-l cunosc nici pe intermediar, nici pe omul de afaceri menţionat în autodenunţ”, a explicat Borbely.

Citeşte şi: ÎCCJ a confirmat redeschiderea urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely

El a mai spus că în autodenunţ se afirmă că ar fi primit aceşti bani pentru lucrări efectuate la Apele Române, dar această firmă nu a avut niciun contract cu Apele Române.

Laszlo Borbely a mai arătat că el consideră că s-a făcut un abuz şi o să-şi dovedească nevinovăţia.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, cererea Ministerului Justiţiei de încuviinţare a începerii urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, cu 16 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 3 abţineri, a anunţat vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica.

Raportul comisiei va fi înaintat Biroului Permanent, care va decide data şedinţei plenului Camerei, în care deputaţii se vor exprima prin vot secret.