Boris Nemţov, lider al opoziţiei din Rusia, ucis în centrul Moscovei

Liberalul Boris Nemțov, politician de opoziție din Rusia, a fost împușcat mortal în centrul Moscovei, chiar în faţa Kremlinului.

27 feb. 2015, 22:03

Boris Nemţov, liderul mişcării Solidarnost şi un criric al preşedintelui Vladimir Putin, a fost ucis în centrul Moscovei, potrivit Interfax. Acesta a fost împuşcat de cel puţin patru ori în spate, aproape de Kremlin, în timp ce se plimba alături de o tânără. Boris Nemţov avea 55 de ani.

Echipele de investigaţii au ajuns la locul crimei. O sursă apropiată anchetatorilor a declarat pentru Interfax că o maşină de culoare albă s-a apropiat de Nemţov, au fost trase mai multe focuri de armă, apoi maşina a dispărut. 

„Din păcate, ma uit la corpul lui Nemţov, pe podul Zamoskvoretski,” a declarat un coleg al lui Nemţov, Ilya Yashin, pentru RIA Novosti. „Vad cadavrul, şi o mulţime de poliţie.”

Ministerul Afacerilor Interne rus a confirmat decesul lui Nemţov.

“Confirmăm că un bărbat a fost ucis în centrul Moscovei, cu documente de identificare pe numele Boris Efimovich Nemţov”, se arată într-un comunicat oficial, citat de Interfax.

Femeia care se afla cu Nemţov este interogată de poliţie.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre uciderea lui Nemţov, pe care a descris-o ca fiind „un act provocator”.

Putin a transmis condoleanţe familiei lui Boris Nemţov.

Nemțov a fost vicepremier al Rusiei în anii ’90 și unul dintre preferații președintelui Boris Elțîn. A fost unul dintre co-președinții partidului RPR-PARNAS, fondat încă în 1990.

Nemţov a plecat din Duma de stat în 2003.

Pe 1 martie, Nemțov ar fi urmat să conducă un marș de protest la Moscova.

Nemţov a fost un aspru critic al preşedintelui rus, Vladimir Putin, pe care l-a acuzat de intervenție directă în Ucraina.

„Mi-e frică să nu fiu omorât de Putin”, a declarat Nemţov, într-un interviu pentru o televiziune belarusă, acum două săptămâni.