Borza: Avariile în reţeaua de transport şi distribuţie a energiei electrice nu trebuie să ne surprindă

Avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport și distribuție a energiei electrice nu ar trebui să ne surprindă, fiindcă acestea au o vechime de 30-40 de ani, iar cauza acestor disfuncționalități este lipsa investițiilor, potrivit deputatului independent Remus Borza.

01 nov. 2017, 21:13
Borza: Avariile în reţeaua de transport şi distribuţie a energiei electrice nu trebuie să ne surprindă

Locuitorii mai multor cartiere din București au rămas fără lumină. Nu ar trebui să ne surprindă avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport și distribuție. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile și a prostului management al operatorului național de transport de electricitate și al preocupării obsesive de maximizare a profitului de către distribuitorii de electricitate cu capital străin. Rețelele de transport și distribuție au o vechime de 30-40 de ani. Pe lângă uzura morală, vorbim și de pierderile din rețea de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfuncționalități o reprezintă lipsa investițiilor în întreținerea și modernizarea stațiilor de transformare sau a instalațiilor de distribuție și transport. E greu să-ți asumi investiții câtă vreme statul îți ia toți banii din conturi„, afirmă Remus Borza într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Acesta reamintește că anul acesta Ministerul Energiei și Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine să distribuie dividende de 90% din profit, iar în urma cu 2 luni Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet „au mai plătit statului încă un dividend special reprezentând toate rezervele de lichiditate ale companiilor”.

Cu alte cuvinte, statul și-a lăsat propriile companii în prag de iarnă fără bani de indispensabili„, spune deputatul.

Potrivit acestuia, Transelectrica, în ultimii ani, a realizat mai puțin de 50% din planul de investiții în rețeaua electrică de transport, consecința fiind o serie de avarii în rețea.

Prima avarie majoră a fost pe 1 iunie 2016 în județul Argeș când o linie de înaltă tensiune de 220 kV de la Arefu a căzut. Au urmat câteva zeci de linii de 110 kV de la CEZ indisponibilizate. Întâmplarea a făcut ca eu să fiu chiar la centrala de la Vidraru. Aniversam 50 de ani de la punerea în funcțiune a uneia dintre cele mai mari centrale de sistem din România. Datorită intervenției instananee a Hidroelectrica, care a suplinit deficitul de energie din zona Argeș — Vâlcea prin încărcarea grupurilor de 510 MW de la Lotru Ciunget și a grupurilor de 330 MW de la Râul Mare Retezat s-a evitat la secundă o pană generalizata de curent similară celei din 1977, care ar fi costat România câteva miliarde de euro. Pe 8 noiembrie 2016, a mai cedat o stație de înaltă tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a indisponibilizat și centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă. În București, penele de curent au devenit ceva cotidian. Parcă suntem în anii 80„, explică Borza.

Parlamentarul subliniază că statul, în calitatea sa de acționar la companiile energetice, trebuie să-și asume investiții în punerea în funcțiune de noi capacități de producție energie, modernizarea și upgradarea instalațiilor și liniilor de transport și distribuție de energie.

Miercuri, la ora 16:40, în București a avut loc o avarie în rețeaua Transelectrica, fiind afectați consumatorii din zona de nord și cea de est a Capitalei. Avaria a avut loc în stația electrică 220/ 110/ 10 kV, iar realimentarea consumatorilor afectați a durat până la 17:40.

Avaria a afectat alimentarea unor stații de transformare operate de E-Distribuție Muntenia în partea de nord și de est a Bucureștiului. Au existat probleme cu funcționarea semafoarelor în zonele amintite, dar și cu iluminatul peroanelor în stațiile de metrou Iancului și Pipera.

Pe 21 octombrie, la ora 4:32, în aceeași stație electrică a mai avut loc o avarie, în urma căreia cartierele bucureștene Obor și Fundeni, precum și o parte din localitățile Otopeni, Afumați și Fundeni au rămas fără energie electrică.

Citeşte şi Pană de curent de proporţii în Bucureşti. Cartiere din nordul şi estul Capitalei, afectate de o avarie la o staţie Transelectrica