BRÂNZA care nu se strică niciodată. Inventatorul este un român, iar preţul nu este deloc mic

Într-o mică fabrică din comuna Odoreu, judeţul Satu Mare, se produce un aliment unic în lume, gândit special pentru perioadele de război. Este vorba despre brânza care nu are termen de valabilitate şi care poate fi păstrată la temperaturi foarte ridicate, fiind bună de mâncat şi după câteva decenii.

19 sept. 2014, 07:42
BRÂNZA care nu se strică niciodată. Inventatorul este un român, iar preţul nu este deloc mic

Un interprinzător din Satu Mare produce, într-o fabrică situată la 15 km de localitate, în comuna Odoreu, un produs unic în lume, extrem de nutritiv, gândit special pentru perioade de război, scrie adevarul.ro.

Citeşte şi REŢETA ZILEI: Dovlecei umpluţi cu brânză

Gabriel Iuga prepară brânză care nu are termen de valabilitate şi care poate fi păstrată la temperaturi de peste 25 de grade Celsius. „Ce facem noi aici nu seamănă nici pe departe cu ceea ce se produce în momentul de faţă pe piaţă. Mereu le spun oamenilor: toate brânzeturile care au sub un an şi jumătate de maturare şi sunt puse pe piaţă intră în categoria alimentelor de risc la boli foarte grave„, spune Iuga.

Citeşte şi REŢETA ZILEI: Cheesecake cu zmeură

De menţionat este că acest aliment extrem de nutritiv, unic oriunde în lume, este realizat pentru a servi drept o provizie în caz de calamitate sau război, pentru a cărui finalizare sunt necesari nu mai puţin de cinci ani. Proprietarul fabricii Naturlact, Gabriel Iuga, este cel care a descoperit reţeta.

Procedura care trebuie urmată pentru a obţine acest produs este îndelungat. Gabriel Iuga explică că laptele este adus la o stare a purităţii foarte înaltă, cu o valoarea de 200.000 de colonii formatoare bacteriene/ml de lapte, în comparaţie cu producţia clasică de brânzeturi care începe de la 18,20 de milioane de astfel de colonii.

E o procedură extrem de lungă care durează aproximativ nouă luni, plus procesul de maturare. La finalul procedeului brânza devine foarte tare pe dinafară şi va avea o carcasă de circa 10 mm care poate fi păstrată până la 25 de grade celsius”, explică Gabriel Iuga. După încheierea procesului de maturare şi finisare, brânza ajunge să coste 430-440 de lei/kg. Costurile de realizarea a fabricii de la Odoreu s-au ridicat la aproape două milioane de euro, bani europeni.