Brexit: Un articol controversat din Tratatul de la Lisabona a făcut posibil referendumul

Atunci când ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat Tratatul de la Lisabona, în 2007, nu au luat în calcul şi posibilitatea ca unele dintre ţările membre ar putea să îl conteste. Astfel, în acest tratat s-a strecut şi un atricol, devenit acum "infam" - Articolul 50 - care a fost redactat în termeni vagi şi care prevede, destul de neclar, şi o potenţială ieşire a unei ţări membre din Uniunea Europeană.

24 iun. 2016, 16:13
Brexit: Un articol controversat din Tratatul de la Lisabona a făcut posibil referendumul

Acum, de stipulările vagi ale acestui articol multă vreme ignorat, s-au prevalat şi opozanţii britanici ai blocului comunitar pentru a organiza referendumul care scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, exemplul „Brexit” pare să contamineze şi alte ţări din UE care aspiră la independenţa faţă de UE.

Tratatul de la Lisabona a fost constituit în ideea că nu va fi niciodată folosit şi că niciunul dintre membri nu ar putea părăsi atât de uşor Uniunea Europeană„,  a explicat specialistul Chris Bickerton, de la Universitatea Cambridge şi autor al lucrării „Uniunea Europeană : Un ghid al cetăţeanului”.

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona stipulează explicit că un guvern (al unei ţări membre a UE, n.r.) trebuie să invoce articolul în mod oficial, notificând UE despre intenţia sa de a ieşi din Uniunea Europeană. Urmează apoi o perioadă de doi ani în care se negociază condiţiile de ieşire a acestuia din UE.

Referitor la Marea Britanie, aceasta nu va mai putea lua parte la deciziile ce se adoptă în UE, iar orice acord privind ieşirea ţării respective din UE trebuie să fie aprobat de celelalte ţări care rămân în continuare în UE, precum şi de Parlamentul European, potrivit independent.co.uk. Apoi, după ieşirea oficială a Marii Britanii din UE, pot fi angajate noi negocieri la orice fel de oferte comerciale.

Citeşte şi Brexit: Un NOU REFERENDUM. Zeci de mii de britanici semnează o petiţie online

Ceea ce lipseşte din Articolul 50 este o menţiune clară sau un calendar clar activării Articolului 50 după un referendum – fapt ce alimentează temerile multor politicieni privind o lungă perioadă de incertitudine.

„Negocierile ar trebui să înceapă imediat”, a declarat Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European. „Mingea este în curtea britanicilor, ei trebuie să iniţieze procedura”, a mai spus Weber, citat de The Independent.

Guvernul britanic trebuie să decidă poziția sa de negociere și ce fel de relație ar vrea să aibă cu UE în viitor, dacă ar vrea să aibă în continuare acces la piața unică sau ce statut ar dori ei pentru cetățenii UE care lucrează, în prezen,t în Marea Britanie și pentru britanicii care lucrează în altă ţară din Europa şi ce fel de comerț, de oferte comericale ar putea desfăşura cu UE. Toate aceste propuneri vor fi făcute cunoscute apoi tuturor celor 27 de membri ai UE.

Acesta este încă un proces complicat şi nu prea clar despre ce se va desfăşura, în premieră, în blocul comunitar şi despre care preşedintele Consiliului European spune că ar putea dura chiar şi 7 ani până să se încheie.

CITEŞTE ŞI: Angela Merkel spune că ieşirea Marii Britanii din UE este o LOVITURĂ dată Europei