BREXIT, REZULTATE FINALE. 51,9% au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Referendumul privind eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care s-a desfăşurat joi, este cel mai important vot al britanicilor din ultimii 50 de ani.

23 iun. 2016, 02:59

UPDATE 9.10 REZULTATE FINALE: Britanicii au votat pentru ieşirea Marii Britanii. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, anunţă BBC News online.

Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

Click pe imagine pentru REZULTATE COMPLETE

UPDATE 7.45: Căderea PIB și scenarii cvasiapocaliptice apar în avertismentele mai multor personalități internaționale în cazul unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP. 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat în ajunul referendumului că nu va exista „niciun fel de nouă negociere cu Londra” la capătul scrutinului. „Afară înseamnă afară”, a spus el.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, și-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru întregul Occident.”În calitate de istoric, mă tem că un Brexit ar putea marca nu numai începutul distrugerii UE, ci și a civilizației occidentale”, a declarat el.

UPDATE 7.30: Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană „arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, transmite Reuters.

UPDATE 7.10. Predicțiile BBC și Sky News: Rezultatul votului este în favoarea ieșirii din UE. Tabăra favorabilă ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 51,4% după numărarea voturilor în peste două treimi din circumscripții la referendumul istoric care a avut loc joi, relatează Sky News. 

Astfel, pentru Brexit au votat 10.828.624 de britanici, după numărarea voturilor în 265 din totalul de 382 de circumscripții.Tabăra favorabilă rămânerii în UE este cotată cu 48,6% din voturi (10.249.064 de alegători).

UPDATE 7.00. Mai sunt de centralizat rezultatele de la mai puțin de 100 de centre de numărare. S-au numărat voturile în peste trei sferturi din centre (300 din 382), iar tabăra BREXIT conduce cu 51,73 la sută, față de 48,23 la sută din voturi în tabăra proeuropeană.Alte centre importante unde s-a votat pro-BREXIT: Kingston (68 la sută), Southampton (57,9 la sută). Luton, oraș situat în apropierea Londrei, unde sunt numeroși imigranți, a votat în favoarea ieșirii din UE, cu 57 la sută din voturi. Surpriză. Birmingham, unul dintre cele mai mari orașe din Marea Britanie, a votat în favoarea ieșirii din UE. 

UPDATE 6.30: Prezența la vot a fost impresionantă, 71,5 la sută din cei peste 46 de milioane de britanici cu drept de vot și-au exprimat părerea privind viitorul regatului. Casele de pariuri au schimbat direcția astăzi dimineață și dau ca pronostic ieșirea din Uniune a Marii Britanii, după ce până acum au mizat toate, fără ezitare, pe rămânerea în blocul comunitar.

UPDATE 6.15: Nigel Farage face declarații și revendică victoria pentru tabăra Brexit: „Va fi o victorie pentru oamenii adevărați! Să scăpăm de tot ceea ce a mers rău!” 

UPDATE 6.00: Deja sunt centralizate voturile din mai mult de jumătate (217) din cele 382 de centre de numărare, iar avansul taberei Brexit s-a mărit și a ajuns la 51,51 la sută. . O liră sterlină valorează 1,34 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

UPDATE 5.00: Autorităţile au centralizat voturile exprimate în mai bine de jumătate din circumscripţiile britanice, respectiv în 194 din cele 382 de circumscripţi existente. potrivit datelor, 51,5% dintre alegătorii britanici au votat pentru ieşirea din UE, în vreme ce alţi 48,5% au ales în favoarea rămânerii în blocul comunitar, scrie Sky News.

UPDATE 24.45: un sondaj Ispos Mori indică faptul că britanciii au vitat astfel: 54% pro UE, 46% pentru Brexit. Rezzultatele oficiale relevante vor fi anunţate abia la ora 9.30, ora României, după numărarea majoorităţii voturilor.

UPDATE 24.40: Conservatorii i-au cerut lui premierului David Cameron să rămână în funcție, indiferent de rezultatul referendumului. 

UPDATE 24.30:  Lira sterlină a crescut în raport cu dolarul, imediat după ce a fost anunțat rezultatul sondajului YouGov. A ajuns la cel mai înalt nivel din decembrie 2015 încoace. 

UPDATE 24.25:  Deşi tabăra pro Brexit susţine că sondajele lor arată că britancii au votat pentrui ieşirea din UE, Nigel Farage, liderul partidului eurofob UKIP, a declarat pentru Sky News: „Se pare că tabăra Remain va câștiga la limită”. El se referea la tabăra celor care au votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Farage a fost unul dintre cei care au făcut campanie pentru Brexit.

UPDATE 24.20: Premierul David Cameron le-a mulţumit pe twitter celor care au votat pentru o Mare Britanie mai puternică,

UPDATE 24.00: În lipsa unui exit poll oficial, ultimele sondaje indică faptul că 52% dintre britanici ai decis ca Marea Britanie să rămână în UE. Potrivit BBC, în Gibraltar 84% dintre votanți s-au pronunțat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Sondajul YouGov, realizat online, indică faptul că 52% dintre respondenți au declarat că au votat în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, iar 48% au votat pentru Brexit, a declarat Joe Twyman, șeful cercetării politice și sociale pentru Europa, pentru Sky News.

La ora 2.30, ora României se anunţă primele date oficiale.

UPDATE 23.59: Britanicii au încheiat referendumul la ora locală 22.00 (0.00 ora României), după 15 ore de alegeri tensionate marcate de câteva incidente nesemnificative. Primele rezultate parţiale sunt aşteptate după miezul nopţii, însă ultimul sondaj publicat în ziua alegerilor indica un avans uşor pentru tabăra pro-UE.

UPDATE 23.13 – Wall Street a închis în creştere, investitorii aşteptând rezultatul referendumului din Marea Britanie 

Acţiunile de pe Wall Street au încheiat tranzacţiile de joi în creştere, investitorii anticipând că britanicii vor opta la referendum pentru rămânerea în Uniunea Europeană, relatează MarketWatch. 

UPDATE 21.54 – Numeroşi britanici care locuiesc în străinătate nu şi-au primit buletinele de vot prin poştă Numeroşi britanici care locuiesc în străinătate, dar au dreptul să voteze în referendumul de joi sunt furioşi pentru că nu au primit prin poştă buletinele de vot, relatează The Independent.

UPDATE ora 21.10. În aşteptarea închiderii urnelor şi a primelor rezultate, ziarele britanice publică rezultatele unor sondaje efectuate prin telefon. Potrivit sondajului Opinium Reserch, 45% dintre britanici sunt pentru părăsirea UE, iar 44% pentru menţinerea în cadrul Uniunii. 9% dintre cei 3.000 de oameni chestionaţi s-au declarat indecişi. Un alt sondaj, TNS, relevă că 43% dintre britanici sunt pentru ieşirea din UE, 41% pentru rămânerea în UE, iar 16% sunt indecişi sau nu merg la vot.

Citeşte şi Brexit. Liderul UKIP, Nigel Farage, afirmă că prezenţa la urne este factorul DECISIV pentru rezultatul referendumului

UPDATE. Președinții principalelor instituții comunitare s-au abținut joi să vorbească despre referendumul pe tema Brexitului, dar au continuat discuțiile și consultările cu toți liderii europeni pentru a-și pregăti răspunsul după ce va fi cunoscut rezultatul votului prin care britanicii decid dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană, relatează agenția EFE.

Atât președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cât și cei ai Consiliului European, Donald Tusk, și Parlamentului European, Martin Schulz, s-au întâlnit joi cu președintele Israelului, Reuven Rivlin, și cu cel palestinian, Mahmud Abbas, dar niciunul dintre cei trei șefi ai principalelor instituții comunitare nu au oferit presei ocazia de a pune întrebări și nici nu au avut inițiativa de a lansa un ultim apel în favoarea unui vot pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar.

Totuși, Juncker și Tusk își continuă consultările cu șefii de stat și de guvern pentru a-și profila reacția în funcție de rezultatul referendumului britanic, mai ales în cazul celui mai rău scenariu, respectiv votul pentru ieșirea din UE.

Citeşte şi Brexit amuzant: Din seria NU EŞTI NICIODATĂ suficient de prudent pentru a combate FRAUDA. Vezi ce fac britanicii

UPDATE Va fi nevoie de o „relansare a construcției europene” indiferent care va fi rezultatul referendumului din Marea Britanie cu privire la menținerea sau ieșirea Regatului Unit din UE, a estimat joi președintele francez Francois Hollande. „Indiferent care va fi răspunsul poporului britanic (…), va trebui demarată o relansare a construcției europene. Locul britanicilor este în Uniunea Europeană pentru că Regatul Unit este o țară europeană prin geografie, prin istorie, prin valorile pe care le promovează, prin legăturile pe care o avem cu ea”, a declarat președintele francez.

UPDATE 16.23 Boris Johnson, fostul primar al Londrei şi principal susţinător al mişcării Exit, alături de Nigel Farage, participă la festivitatea de absolvire a fiicei sale şi abia apoi va merge să voteze.


UPDATE 14.00 Un sondaj Ipsos MORI citat de Economica.net arată că britanicii ar vota 52% în favoarea rămânerii în UE şi 48% pentru exit.

Sondajul a fost realizat prin metoda interviului telefonic, până miercuri seară, cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor.

Citeşte şi: Ciudăţenii BREXIT. Englezii votează cu creionul, pot desena zâmbilici pe buletin şi-şi pot face selfie în cabina de vot

UPDATE 13.03 Nigel Farage, liderul UKIP şi principalul susţinător al Brexit-ului, a votat. 


UPDATE 11.54 David Cameron, premierul Marii Britanii, şi Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste, au votat deja. Ambii sunt susţinători ai rămânerii Marii Britanii în UE. 


UPDATE 10.34 Coperta cotidianului The Sun (favorabil Brexit-ului), versus The Guardian (favorabil rămânerii în UE)

 The Guardian, care s-a pronunțat pentru rămânerea în UE, notează că britanicii au în față „o zi a deciziei” și preconizează că rezultatul va fi strâns.

The Sun, tabloid care îi aparține tot lui Murdoch, titrează: „Ziua Independenței. Renașterea Marii Britanii”, și le amintește cititorilor săi să voteze pentru Brexit.

„Marea Britanie decide”, scrie pe prima pagină tabloidul euroscepticThe Daily Mail, cel mai citit ziar din țară și favorabil Brexitului (ieșirea Marii Britanii din UE), care publică ceea ce consideră a fi „principalele minciuni” ale Bruxellesului.

The Times, singurul dintre ziarele britanice aflate în proprietatea magnatului american Rupert Murdoch care susține rămânea Marii Britanii în UE, pune accentul pe sondajele de opinie, deloc elocvente, care demonstrează că viitorul „atârnă de un fir de păr”.

The Daily Telegraph, care pledează pentru Brexit, publică pe prima pagină o caricatură în care, având ca fundal steagul Marii Britanii, o bătrână cu un câine — care ar putea fi regina Elisabeta a II-a — se află la o răscruce de drumuri și are în față un indicator cu însemnele In (Înăuntru) și Out (În afară).

The Independent, favorabil continuării în UE, prezintă ultimul sondaj al ComRes, care dă un avantaj comod britanicilor care doresc să rămână în UE, cu 48%, față de cei 42% dintre britanici favorabili Brexitului.

Ziarul economic Financial Times remarcă importanța zilei de joi, 23 iunie, și relatează că lira sterlină s-a apreciat în ziua plebiscitului.

UPDATE 10.20 Aproximativ 46,5 milioane de britanici sunt aşteptaţi la urne, cel mai mare număr înregistrat la o rundă de alegeri. Acesta este al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii, scrie BBC.

UPDATE 09.00 Secțiile de vot s-au deschis joi în Marea Britanie pentru referendumul privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Votarea a început la circa 41.000 de secții de pe teritoriul Marii Britanii. Circa 46,5 milioane de alegători s-au înregistrat la cele 382 de centre locale, potrivit Comisiei Electorale. Potrivit Comisiei, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoția — 3,99 milioane, în Țara Galilor — 2,27 milioane, în Irlanda de Nord — 1,26 milioane și în Gibraltar — 24.117 alegători. Experții se așteaptă la o rată de participare la vot care va varia între 60 și 80%, relatează DPA.

 BREXIT. Dezbaterea privind eventuala ieşire a regatului din Uniunea Europeană – aşa-numitul „Brexit” – a bulversat nu numai ţara, ci toată Europa şi îngrijorează şi pe partenerii de afaceri ai Marii Britanii.

Cu toate acestea, dezbaterile asupra acestei chestiuni nu au reuşit să dea un răspuns clar privind consecinţele unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din UE. De asemenea, o serie de analişti din diferite domenii a încercat să lămurească cât de cât care ar fi avantajele şi dezavantajele unui eventual „DA”, la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi să anticipeze ce s-ar putea întâmpla pe viitor.

BREXIT: Ce spun ultimele sondaje

Analiştii de la publicaţia The Economist au încercat să explice în mod pragmatic cum va cântări votul de la referendum, şi care sunt avantajele şi dezavantajele unui eventual Brexit.

Adevăr şi mit

Electoratul a aşteptat să i se ofere dovezi clare, fapte concrete de la Uniunea Europeană, dar a primit mai degrabă mituri. Acest lucru s-a întâmplat mai ales pentru faptul că tocmai aceia care ar fi trebuit să ofere aceste răspunsuri, pentru că, de fapt, nimeni nu şi-a asumat răspunderea de a spune cu certitudine ce s-ar putea întâmpla cu Marea Britanie după un eventual Brexit.

Primul efect al unui eventual Brexit ar însemna că toate afacerile comerciale ale Marii Britanii ar trebui să fie negociate cu UE, regatul având o poziţie de „terţ” în acest proces care ar putea dura mai mult decât dacă ar rămâne ca membru în UE. Ar apărea şi „efecte colaterale”, ca incertitudinea, caz în care părţile implicate ar putea să denatureze, să exagereze sau să îşi impună propria lor opinie, în detrimentul celeilalte părţi.

Trei exemple

Trei exemple pot ilustra acest proces. Primul este legat de ideea că cel puţin 3 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie ar depinde excesiv de comerţul cu Uniunea Europeană, însă această ipoteză este contrazisă de faptul că locurile de muncă depind cel mai mult de cerere, de nivelul salariilor şi de legislaţia muncii din fiecare ţară, şi nu de apartenenţa la UE. Al doilea exemplu este contribuţia Marii Britanii la UE, care este de aproximativ 28 de miliarde de dolari pe an – o sumă consistentă. Dar şi aceasta este greşit interpretată, pentru că este vorba despre suma brută, iar un calcul efectiv arată că este vorba în realitate, doar de o treime din această sumă. Marea Britanie este al 8-lea mare contribuabil la bugetul UE. Al treilea mit este legat de practicile comerciale, potrivit cărora UE ar lua până la 50% din exporturile Marii britanii, când, potrivit vocilor celro care vor ieşirea din UE, Marea Britanie ar beneficia de 20% din exporturile UE, ceea ce o face să fie un partener de afaceri aflat într-o poziţie puternică în negocierile comerciale.

Brexit: Preşedintele Franţei avertizează că este în joc viitorul Uniunii Europene

Euroscepticismul

Ostilitatea faţă de Uniunea Europeană s-a manifestat în Marea Britanie aproape constant şi mai vizibil decât în oricare altă ţară de pe continent. Euroscepticismul are rădăcini adânci în Marea Britanie, atât culturale, cât mai ales politice. Un expert de la ‘Universitatea Kent, Matthew Goodwin a studiat fenomenul şi a ajuns la concluzia că euroscepticismul se datorează mai mult mentalităţii vechii case muncitoare, dar şi aceasta este o ipoteză eronată. În realitate, este vorba mai degrabă de o deziluzie a cetăţenilor din UE, ale căror aşteptări de la această uniune nu s-au materializat.  Este vorba în special de migraţie şi de moneda euro. Nu în ultimul rând, tinerii sunt la rândul lor dezamăgiţi de lipsa locurilor de muncă.

Suveranitatea

Euroscepticismul tinde să preia controlul, dar pe de altă parte, dar lupta pentru suveranitate s-a transformat mai degrabă în dezamăgire. Sloganul preferat de cei care doresc ieşirea Marii Britanii dijn Uniunea Europeană este „Preia controlul!”, însă şi acesta este destul de diluat.

Ministrul Jutiţie, Michael Grove, afirmă că „apartenența noastră la UR ne împiedică să alegem pe cel care  trebuie să ia deciziile critice, care ne dirijează viaţa. La rândul lui, primarul Londrei, Boris Johnson, a afirmat că este incompatibilă calitatea de membru al UE cu suveranitatea parlamentară. Cu toate acestea, David Cameron este mândru că este mîndrul de Acordul din 2011 din Uniune, potrivit căruia orice tratat ce conferă noi puteri Uniuniii Europene să fie supus unui referendum.

Ostilitate faţă de migraţie

Cele mai recente sondaje de opinie arată căp principala îngrijorare a britanicilor este migraţia. Pe acest subiect bat monedă „forte” euroscepticii, iar aceasta ar putea cântări greu sau chiar decisiv în cadrul referendumului. Guvernul lui Cameron a promis că va reduce migraţia sub 100.000 de imigranţi pe an, dar cea mai recentă cifră a acestora este de 362.000 şi, conform previziunilor, ar putea să crească. De asemenea, problema ajutoarelor sociale acordate migranţilor este o problemă spinoasă. La aceasta se adaugă şi o eventuală ridicare a vizelor pentru Turcia, ceea ce ar însemna un aflux mare de imigranţi în Marea Britanie şi în alte state ale Uniunii.

Consecinţe economice

Impactul ieşirii Marii Britanii din UE se anunţă a fi unul dintre principalele subiecte fierbinţi ale referendumului din Marea Britanie. Se estimează că cetăţenii nedecişi ar putea să se orienteze la vot în funcţie de criterii subiective, cum ar fi promisiuni fără acoperire. Cu toate acestea, un studiu al Băncii Angliei arăta, în octombrie, că aderarea la Uniunea Europeană a impulsionat economia britanică, făcând-o mai dinamică.

O chestiune de afaceri

Cele mai multe firme doresc să rămână în Uniunea Europeană, dar unele dintre acestea se feresc să spună acest lucru. Însă pe măsură ce referendumul s-a apropiat de data votului crucial, acestea au început să îşi facă cunoscute punctele lor de vedere.

Un studiu realizat de Confederația Industriei Britanice (CBI) arată că 80% din membrii acesteia sunt pentru rămânerea Marii Britanii în UE şi numai 5% pentru ieşirea din UE.

Ca răspuns la revendicările celor care reprezintă marile companii, CBI subliniază faptul că se vorbește în numele a 190.000 de membri, cea mai mare parte a acestora fiind întreprinderi mici și mijlocii, și că 71% dintre IMM-uri doresc ca Marea Britanie să rămână în UE. Institutul Directorilor și Camerele de Comerț Britanice, cu calitatea de membru, deţin mai multe acţiuni în cadrul IMM-urilor decât CBI. Acestea sunt cele mai intersate ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. De asemeena, Federaţia Întreprinderilor Mici doreşte ca regatul britanic să rămână în UE.

Marea Britanie şi chestiunile de securitate

Când David Cameron a abordat problema referendumului, el s-a gîndit şi la chetiunile de securitate. El a afirmat atunci că apartenenţa regatului la UE face Marea Britanie o ţară mai sigură. Mai multe decât atât, Cameron a sugerat că un eventual Brexit ar putea crește riscul de conflict şi că dacă Marea Britanie va întoarce spatele Uniunii Europene, ar putea să regrete.

În ultimii 25 de ani, Uniunea Europeană a dezvoltat o politică comună externă și de securitate. Exemplele de acțiuni comune includ răspunsuri comune la ambiţiile nucleare ale Iranului, precum şi sancţiunile economice aplicate Rusiei după anexarea Crimeii şi războiul hibrid din Ucraina.
Sondajele de opinie sugerează că cei mai mulți dintre cei care se vor prezenta la vot vor susţine o astfel de cooperare.