Britanicul contaminat cu neurotoxina Noviciok a ieşit din starea critică

Britanicul Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, expus agentului neurotoxic noviciok, ”nu se mai află în stare critică”, a anunţat spitalul din Salisbury (sud-vestul Anglei) în care este îngrijit de la 30 iunie.

12 iul. 2018, 07:28
Britanicul contaminat cu neurotoxina Noviciok a ieşit din starea critică

Spitalul a anunţat marţi că pacientul şi-a recăpătat cunoştinţa. „Charlie Rowley a făcut progrese suplimentare în noaptea” de marţi  spre miercuri, a precizat Wilkinson. ”Charlie mai are drum de parcurs, însă progresele pe care le-am constatat până acum îndeamnă la optimism”, a adăugat ea. La rândul său, Poliţia a anunţat într-un comunicat că a putut să discute ”scurt” cu el şi că preconizează ”să stea de vorbă din nou cu el în zilele următoare”.

Partenera lui Charlie Rowley, Dawn Sturgess, de asemenea otrăvită cu noviciok, a decedat duminică seara, după opt zile de spitalizare. Decesul a antrenat deschiderea unei anchete cu privire la o crimă, potrivit news.ro.

Întrebat de postul britanic ITV, Matthew Rowley a declarat că nu şi-a recunoscut fratele când l-a vizitat la spital. ”Este treaz. Vorbeşte cu sens, dar arată ca un schelet în acest moment”. ”Mănâncă alimente solide, după ce alimentaţia sa a fost lichidă timp de nouă zile şi aşa a pierdut în greutate”, a continuat el, explicând că ”ieşeau multe tuburi din el”. ”Infirmierele spun că-şi recapătă puterea”.

Citeşte şi Bărbatul otrăvit cu neurotoxina Noviciok şi-a recăpătat cunoştinţa. Partenera lui de viaţă a murit

Principala ipoteză a poliţiei este că otrava incriminată este legată de atacul comis cu acelaşi agent neurotoxic puternic la începutul lui martie contra fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury, potrivit news.ro

Poliţia căuta în continuare să descopere ”când şi unde” a fost expus acest fost cuplu fără adăpost ”unei doze puternice” de Noviciok, poate după ce a manipulat un obiect contaminat. Ea verifica atent mai multe locuri pe care acesta le-a frecventat, la Salisbury şi în oraşul vecin, Amesbury, în care Charlie Rowley are un apartament.

Familia lui Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, s-a declarat marţi ”aneantizată” de moartea acestei mame a trei copii.