British American Tobacco lansează campania „Tu ştii cu câte ţigări poţi trece legal graniţa?”

British American Tobacco lansează, în toate punctele de frontieră ale României, o campanie națională împotriva contrabandei cu țigări ce-și propune să informeze publicul larg asupra cantităților cu care poți călători atunci când traversezi frontiera și a consecințelor încălcării legii. Campania, parte a programului „Stop Contrabanda” dezvoltat de British American Tobacco, se desfășoară în parteneriat cu Poliția de Frontieră Română, ANAF și Direcția Generală a Vămilor.  

09 aug. 2019, 13:36
British American Tobacco lansează campania „Tu ştii cu câte ţigări poţi trece legal graniţa?”

Nu toți cei care vin cu țigări în țară cunosc prevederile legale referitoare la cantitatea maximă de țigarete admisă la trecerea frontierei. Mai mult, țigaretele achiziționate din piețe din afara UE pot fi de 3-4 ori mai ieftine decât cele din România, motiv pentru care acestea sunt adesea vândute prietenilor sau distribuite în magazine și pe rețelele de socializare, pentru vânzare. Scopul acestei campanii este să informeze publicul larg asupra consecințelor grave ale traficului ilicit cu produse din tutun, atât la nivel individual, prin aspre sancțiuni legislative, cât și la nivel social și economic, prin întreținerea unor surse de venit pentru rețele de crimă organizată.

„În fiecare an, prin punctele de trecere a frontierei României trec peste 60 de milioane de persoane. Parte dintre ele nu știu, de exemplu, că în țările din cadrul Uniunii Europene poți transporta maximum 40 de pachete de țigări, iar în țările din afara Uniunii, maximum 10 pachete sau că la intrarea în țară poți avea asupra ta 40 de pachete de țigări dacă intri din spațiul comunitar sau 2 pachete dacă intri din spațiul extracomunitar. Prin campania demarată astăzi, continuăm programul început în 2017 și aducem la cunoștința publicului larg informațiile necesare  asupra prevederilor legale privind cantitatea permisă de produse din tutun în timpul călătoriilor. Platforma Stop Contrabanda este o sursă permanentă de informare a consumatorilor cu privire la consecințele contrabandei, dar și despre rezultatele autorităților în combaterea acestui fenomen”, a declarat Ileana Dumitru, Director of Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco.

Eforturile susținute ale autorităților au condus la o reducere a consumului de produse ilegale din tutun, pentru care nu se plătește nicio taxă, de la 16,3% în primele șase luni ale anului trecut, la 15,8% în prima jumătate a lui 2019.

„Combaterea contrabandei cu țigarete continuă să reprezinte una dintre principale priorități ale Poliției de Frontieră, zilnic fiind desfășurate acțiuni specifice pentru identificarea și reținerea persoanelor care desfășoară activități ilicite în această sferă. Numai în primele șase luni ale acestui an, polițiștii de frontieră au descoperit și confiscat, independent sau în colaborare cu alte instituții ale statului, aproximativ 2,4 milioane de pachete cu țigări provenite din contrabandă, în valoare de peste 24 milioane lei. Echipamente aflate in dotare și specialiști din cadrul structurilor Poliției de Frontieră sunt angrenați în combaterea acestui fenomen, care este unul complex, cu ramificații la nivelul întregii țări”, a declarat șeful Poliției de Frontieră, chestor general de poliție Ioan Buda.

În contextul reducerii consumului de țigări de contrabandă, companiile de tutun au virat mai mulți bani la bugetul de stat, în cazul British American Tobacco creșterea fiind de peste 90 de milioane de euro pentru prima jumătate a anului 2019.

„Acțiunile pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun reprezintă o prioritate a Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Vămilor. Vama Română are ca principale atribuții protejarea intereselor financiare ale UE și ale frontierelor europene. Așadar, combaterea traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun, care provoacă bugetului de stat prejudicii majore, este unul dintre principalele noastre obiective. Astfel, acțiunile și eforturile lucrătorilor vamali, în cooperare cu celelalte autorități de aplicare a legii au continuat și în primele 6 luni ale anului 2019, când au fost confiscate un număr de 25.284.426 buc. țigarete, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când au fost confiscate doar 11.534.990 buc. țigarete. Totodată, considerăm oportună campania de informare a publicului cu privire la efectele contrabandei asupra societății și riscurile la care se expun persoanele care sunt implicate în astfel de activități, având în vedere că una dintre direcțiile de acțiune pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun, din cadrul Strategiei naționale a autorității vamale pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun 2019-2021, este reducerea cererii de produse din tutun provenind din contrabandă prin participarea la campanii publice de conștientizare a efectelor negative ale comerțului ilegal cu produse din tutun, alături de alte instituții ale statului și producătorii de țigarete”, a declarat Vicepreședintele ANAF, Ştefan Cosmin Doliş.