„Bubele” lui Klaus Iohannis. Care sunt punctele TARI şi punctele SLABE ale prezidenţiabilului PNL

Klaus Iohannis este credidat drept un candidat redutabil în cursa alegerilor prezidenţiale din toamnă, însă analiştii politici vorbesc şi despre punctele slabe ale liberalului. Lipsa capacităţii de a comunica, de a "trece de sticlă", care l-ar dezavantaja clar într-o confruntare cu Victor Ponta, dar şi a experienţei politice la centru sunt câteva dintre dezavantajele trecute în contul prezidenţiabilului PNL. În plus, liberalul are în spate o serie de scandaluri, în care acesta a fost implicat ca primar al Sibiului.

RomaniaTV.net
04 iun. 2014, 06:44
„Bubele” lui Klaus Iohannis. Care sunt punctele TARI şi punctele SLABE ale prezidenţiabilului PNL

Un atu al lui Klaus Iohannis este considerată apartenenţa sa la etnia germană, consideră analistul politic Alexandru Radu.

Klaus Iohannis se remarcă prin apartenenţa la o etnie, etnia germană pe care noi o preţuim. Oamenii spun: „ce bine ar fi să avem un neamţ, nemţii sunt corecţi, fac lucrurile bine”. Are această imagine de om care face lucrurile bine. Pe de altă parte, are o notorietate care vine mai degrabă din această calitate şi nu din practica propriu-zisă„, a declarat Alexandru Radu pentru RomaniaTV.net.

Analistul politic spune că pentru mulţi va conta şi „expertiza în administraţie” a liberalului, însă atrage atenţia asupra unui mare punct slab al acestuia.

Campania prezidenţială este extrem de personalizată. Oamenii aleg mai degrabă emoţional, nu raţional şi este foarte importantă imaginea candidatului. Klaus Iohannis nu stă bine din acest punct de vedere. Acesta este factorul slab. Capacitatea lui redusă de a comunica, de a trece sticla. Iohannis este în urma posibilului său contracandidat, Victor Ponta, care nu numai că este prezent zilnic în mass-media, dar are şi o ştiinţă a comunicării. Probabil cea mai mare problemă a lui Iohannis va fi o confruntare directă cu Victor Ponta. Indiferent cât de corect ar fi în exprimare, ar avea de pierdut în faţa mult mai versatului Victor Ponta„, a precizat analistul politic.

Klaus Iohannis, preşedinte interimar la PNL: Sunt DISPUS să candidez la Preşedinţie, dacă cineva îmi propune

Tot la dezavantaje s-ar încadra, în opinia analistului, şi „performanţele electorale” ale candidatului.

Probabil că va conta în evaluarea candidatului chiar performanţele electorale ale lui Klaus Iohannis. La Sibiu, în municipiu, alegerile europarlamentare ne arată că PNL a fost înfrânt de PSD. Este un factor care poate constitui o evaluare negativă„, arată Alexandru Radu, adăugând că acest lucru poate avea şi o nuanţă pozitivă în sensul folosirii unor argumente de către PNL împotriva baronilor PSD: Iohannis nu e baron, nu are în jurul său o camarilă.

Totuşi, Alexandru Radu nu vede definitivă o candidatură a lui Klaus Iohannis la Cotroceni, spunând că este posibil să asistăm la o nouă rocadă cu Crin Antonescu.

Crin Antonescu poate reveni şi să avem o nouă rocadă, în funcţie de prestaţia lui Klaus Iohannis„, spune analistul politic, care face o paralelă şi cu rocada din 2004 Theodor Stolojan-Traian Băsescu:

Rocada Crin Antonescu -Klaus Iohannis ne aminteşte de momentul octombrie 2004, atunci când, în circumstanţe încă neelucidate, Theodor Stolojan a renunţat la candidatură în favoarea lui Traian Băsescu. Venirea lui Iohannis în prim-plan aminteşte de o schemă pe care politicienii au mai făcut-o şi trebuie privită cu o anumită detaşare„.

„IOHANNIS NU A TRECUT TESTE DURE LA NIVEL NAŢIONAL”

Cu Klaus Iohannis, PNL are şansa unui candidat viabil în turul II al alegerilor prezidenţiale, consideră şi analistul politic Cristian Pârvulescu. În comparaţie cu Crin Antonescu, Iohannis ar fi mai puţin expus atacurilor din partea adversarilor. 

În opinia lui Pârvulescu, Klaus Johannis porneşte la drum fără a fi contestat în propriul partid, situaţie în care ajunsese Crin Antonescu, după rezultatele sub aşteptări de la alegerile europarlamentare.

În primul rând, Johannis are sprijinul partidului pentru că lideri importanţi ai partidului îl susţin, după ce aceştia l-au contestat pe Crin Antonescu şi i-au grăbit retragerea lui Crin Antonescu. Acesta era foarte expus atacurilor, chiar dacă are calităţi indiscutabile şi indubitabile într-o competiţie cu Victor Ponta”, a declarat Pârvulescu pentru RomaniaTV.net.

În schimb, sunt mai greu de evaluat alte aspecte ale activităţii lui Johannis. La nivelul Sibiului, noul lider al PNL a obţinut rezultate uluitoare, obţinându-şi cele patru mandate de primar cu scoruri foarte mari. Pe de altă parte, deocamdată primarul Sibiului nu a avut de trecut teste dure la nivel naţional.

Tăriceanu: Antonescu s-a retras din cauza PRESIUNII din partid. Parcursul lui politic este încheiat

„Klaus Iohannis s-a ilustrat în politica locală astfel că este greu de spus ce calităţi are pentru funcţia prezidenţială”, a comentat Pârvulescu.

În aceeaşi situaţie se găseşte Johannis şi în ce priveşte experienţa pe linie de partid. „El nu are experienţa vieţii politice româneşti care, uneori, poate fi foarte dură. Forumul Democratic al Germanilor din România pe care l-a condus anterior, este o organizaţie mică”, a spus politologul.

La fel de delicat este şi „statutul etnic” al liberalului. „Iohannis este un etnic german, ceea ce poate fi văzut ca un avantaj, dar în campania electorală poate deveni un dezavantaj”, a avertizat Pârvulescu.

Apare şi o altă întrebare: se poate mobiliza PNL să îl susţină sau este PDL dispus să susţină un candidat liberal pentru postul de preşedinte al României? Klaus Iohannis nu pare genul capabil să le mobilizeze”, a mai spus Cristian Pârvulescu.

SCANDALURILE ÎN CARE A FOST IMPLICAT PREZIDENŢIABILUL PNL

Klaus Iohannis este primar la Sibiu din 2000, când a câştigat alegerile locale din postura de candidat al FDGR, deşi numărul germanilor din oraş rămăsese nesemnificativ. Abilităţile sale de gospodar au făcut să fie reales de trei ori, de fiecare dată cu un scor mai mare 75%. Inevitabil, au apărut şi suspiciunile legate de persoana sa.

Primul scandal a fost legat de perioada în care a fost inspector şcolar, fiind acuzat că ar fi intermediat adopţia ilegală a unor copii de către cetăţeni americani şi canadieni, însă acuzaţiile nu au fost confirmate.

Klaus Iohannis, PREŞEDINTE INTERIMAR al PNL până la Congres

Primarul s-a mai judecat cu locatarii unor imobile din Sibiu care i-au fost retrocedat, aceştia susţinând că iohannis s-a folosit de acte false pentru retrocedare.

O vreme Iohannis a fost cercetat şi de către DNA, tot pentru retrocedări care au fost făcute ilegal.

Ulterior, Iohannis a avut două procese cu Agenţia Naţională de Integritate, dar le-a câştigat pe amândouă. În 2009, ANI l-a declarat incompatibil deoarece, în paralel cu funcţia de primar, a fost şi administrator la societatea Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică.

În aprilie 2013, ANI l-a acuzat din nou de incompatibilitate deoarece a reprezentat municipalitatea în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Apă Canal Sibiu şi SC Pieţe SA, fapt ce ar contraveni prevederilor legale. Iohannis a câştigat procesul cu ANI în septembrie anul trecut.