Bucureştenii care stau în blocuri reabilitate termic vor plăti lunar taxă la Primărie. Cum se calculează TAXA DE REABILITARE TERMICĂ

Bucureştenii care locuiesc în blocuri ce vor fi reabilitate termic prin intermediul diferitelor programe de finanţare derulate de Primăria Sectorului 5 vor plăti lunar o taxă la primărie. TAXA DE REABILITARE TERMICĂ se calculează proporţional cu valoarea lucrărilor, costurile fiind suportate integral iniţial de administraţia locală şi recuperate ulterior în termen de zece ani de la locatari. 

09 sept. 2016, 06:08
Bucureştenii care stau în blocuri reabilitate termic vor plăti lunar taxă la Primărie. Cum se calculează TAXA DE REABILITARE TERMICĂ

Pentru plata lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 5, proprietarii vor avea la dispoziţie zece ani, din care cinci perioadă de graţie (adică nu vor plăti nimic în acest interval).

Iniţial, costurile de anvelopare a imobilelor vor fi plătite integral de administraţia locală, banii urmând să fie recuperaţi ulterior de la locatari, prin intermediul TAXEI DE REABILITARE TERMICĂ, taxă ce a fost aprobată la ultima şedinţă de Consiliu Local Sector 5.

„Se aprobă mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Sectorul 5 pentru asigurarea contribuţiei proprii a asociaţiei de proprietari, printr-o plată lunară, numită taxă de reabilitare termică efectuată de asociaţiile de proprietari ai blocurilor de locuinţe incluse în programele de creştere a eficienţei energetice, pe durata de recuperare de zece ani, din care primii 5 ani de graţie, calculată astfel:

T lunară (lei)=V titală (lei) x 1,66%, cu regulaizare la ultima plată

unde T lunară=taxă de reabilitare termică

V totală=suma totală avansată de autoritatea publică locală pentru asigurarea contribuţiei unei asociaţii de proprietari

1,66%=cota procentuală lunară rezultată din raportarea sumei totale datorate autorităţii locale la durata de recuperare de 60 de luni (5 ani)”, se specifică în proiectul de hotărâre de Consiliu Local Sector 5.

Conform sursei menţionate, TAXA DE REABILITARE TERMICĂ va trebui plătită de locatari până pe data de 30 de lunii, într-un cont ce va fi indicat ulterior de Primăria Sectorului 5. 

Daniel Florea, primar Sectorul 5: „Reabilitarea termică a fost OPRITĂ în 2013. De atunci nu s-a mai mişcat nicio hârtie” INTERVIU

Începută cu mare fast în 2012, reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 5 s-a terminat prost la scurt timp, atât pentru iniţiatorul proiectului, cât şi pentru locatari: fostul primar Marian Vanghelie a fost arestat din cauză că a luat mită o sumă uriaşă (aprox. 30 milioane euro), conform procurorilor DNA, iar bucureştenii s-au ales cu apartamente unde plouă în casă. Noul edil, Daniel Florea, spune acum într-un interviu acordat RomaniaTV.net că este nevoit să refacă aproape jumătate din apartamentele anvelopate care au probleme. DETALII, AICI. 

„Din cele 386 de blocuri reabilitate termic, 200 au probleme. Lucrările nu sunt nici acum recepţionate pentru că ele nu au fost executate corespunzător. Ele trebuie refăcute”, a declarat într-un interviu acordat RomaniaTV.net primarul Sectorului 5, Daniel Florea care a adăugat că programul de reabilitare termică gratuită a locuinţelor a fost pus în stand-by de aproape trei ani.

Citeşte şi DEZASTRU la Primăria Sectorului 5 după „era” Vanghelie. INTERVIU cu Daniel Florea: „E o clădire cu oameni în ea şi atât”

Reabilitarea termică a blocurilor NU se va mai face GRATUIT, în Sectorul 5

„Reabilitarea a fost oprită din 2013. De atunci şi până acum nu s-a mai mişcat nicio hârtie în acest sens. Şi dacă aş avea bani, ar trebui să o iau de la zero”, a comentat edilul. 

În prezent, pe lista de aşteptare a administraţiei locale se află un număr de 300 de blocuri pe care primarul spune că intenţionează să le reabiliteze termic cu bani europeni, nu gratuit. „Încercăm să accesăm şi noi banii europeni în acest sens pentru că am o listă de 300 de blocuri care au solicitat că ar vrea să fie anvelopate locuinţele. După ce documentaţia va fi gata, lucrările ar putea începe în martie 2017 şi estimez că vor fi gata în septembrie 2017”, a menţionat Daniel Florea. 

Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul blocurilor reabilitate termic din fonduri europene, costurile sunt suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză.

Cât vor plăti bucureştenii pentru reabilitarea termică a blocurilor din fonduri europene

Sumele ce trebuie plătite de locatari sunt diferite la fiecare asociaţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, contribuţia fiecărui apartament variind între 10-30% din total, după cum urmează:

– 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
– 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
– 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Citeşte şi SCHIMBARE MAJORĂ în Sectorul 5 din Capitală. Ce se va întâmpla cu gunoiul de pe străzi.