Bucureştenii vor putea face windsurfing şi kite-surfing pe lac. UNDE vor fi amplasate noile echipamente de agrement

Bucureştenii vor putea face windsurfing şi kite-surfing pe lacurile Tei şi Floreasca, în cadrul proiectului de amenajare a circuitului turistic pe cele două lacuri din Capitală. Municipalitatea a cumpărat deja astfel de zeci de echipamente de agrement, inclusiv bărcuţe, hidrobiciclete şi un vaporaş turistic. Proiectul va fi gata abia peste un an şi jumătate, deşi potrivit estimărilor iniţiale el ar fi trebuit finalizat la sfârşitul lunii iunie 2016. 

RomaniaTV.net
02 iul. 2016, 04:37

Amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei a fost amânat un an şi jumătate. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, recent, prelungirea termenului de finalizare a proiectului până la 31 decembrie 2017 pentru a nu pierde finanţarea europeană, aşa cum s-a întâmplat cu alte proiecte începute la Bucureşti din bani europeni. 

Între timp însă, municipalitatea a definitivat licitaţie pentru achiziţia echipamentelor de agrement care vor fi prezent pe lacurile Tei şi Floreasca la finalul lucrărilor de amenajare a circuitului turistic. Astfel, bucureştenii vor avea la dispoziţie: 

– 32 echipamente windsurfing 

– 30 echipamente kite-surfing

– 20 de caiace de o persoană

– 20 de caiace de două persoane

– 50 de bărcuţe

– 50 de hidrobiciclete.

Tot în cadrul proiectului de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca, Primăria Capitalei a mai achiziţionat: 8 turnuri de salvamar, 8 binocluri, 8 truse de materiale sanitare şi instrumente medicale de prim ajutor, 8 mingi de salvare, 8 tărgi speciale, 8 planşe de salvare, 5 ambarcaţiuni de salvare cu vâsle, 5 ancore, 5 labe de înot, dar şi 72 de biciclete şi un vaporaş turistic. 

Pentru toate aceste dotări, municipalitatea a plătit 1.819.449 lei fără TVA, contractul fiind atribuit prin licitaţie publică firmei ASTRA BUCURESTI & CO PROD SRL. Potrivit caietului de sarcini întocmit de Primăria Municipiului Bucureşti, echipamentele de agrement pentru proiectul de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca urmează să fie livrate în termen de două luni. 

DE CE a fost amânat un an şi jumătate proiectul de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca

Municipalitatea a decis să prelungească perioada de implementare a proiectului „Amenajarea circuit turistic pe lacurile Tei şi Floreasca” până la data de 31 decembrie 2017 pentru a nu pierde finanţarea europeană. Iniţial, termenul limită pentru finalizarea proiectului era vara acestui an, respectiv 30 iunie 2016. 

Conform PMB, printre PROBLEMELE MAJORE care au cauzat amânarea finalizării circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca se află contestaţiile multiple la atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor. Astfel, chiar dacă contractul de finanţare cu Uniunea Europeană a fost semnat în martie 2013, contractul de lucrări a fost încheiat abia în 16 decembrie 2014, iar lucrările au început efectiv abia în 2015. 

Ce prevede proiectul de amenajare a circuitului turistic pe lacurile tei şi Floreasca

Pe lângă echipamentele de agrement, pee cele două lacuri vor fi realizate trei piscine plutitoare. Două dintre piscine vor fi pe Lacul Floreasca, iar cea de-a treia pe Lacul Tei. Pentru a spori suprafața de spațiu verde și zona de agrement, vor fi create trei peninsule prin decolmatarea celor două lacuri.

Circuitul turistic pe lacurile Tei şi Floreasca va mai include:

– 2 amfiteatre pentru activități culturale și de agrement (1 pe Lacul Floreasca și 1 pe Lacul Tei)

– 6 porturi turistice (4 în Floreasca și 2 în Tei)

– 12 debarcadere (8 pe Floreasca și 4 pe Tei) pentru ambarcațiuni mici de agrement și ambarcațiuni turistice (vaporașe, bărcuțe, echipamente pentru wind surf și kite surf, canoe și hidrobiciclete)

Alte amenajări și construcții ce vor fi realizate de-a lungul circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca:

– un loc de joacă pentru copii cu o suprafață de 832 de mp (Lacul Floreasca)

– o sală poli-funcțională cu o suprafață de 260 mp și o capacitate de 360 persoane (Lacul Floreasca)

– 5 platforme pentru activități culturale și de agrement (4 pe Lacul Floreasca și 1 pe Lacul Tei)

De asemenea, de-a lungul circuitului turistic vor fi amenajate și piste pentru biciclete pe o lungime de 4.410 metri lineari. O secțiune din acestă pistă, în zona Parcului Bordei, va fi realizată peste apă.

PMB: Până acum a fost realizat jumătate din proiect

În prezent, proiectul de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca este realizat în proporţie de 50%, după cum urmează: 

Parc Bordei Cadran F1

Clădire polifuncționala – 85%
Lucrări la spațiul verde – 10%
Iluminat public – 50%
Reabilitare maluri – 100%
Piste ciclopietonale – 50%
Gard împrejmuire – 100%;
Circuite de telecomunicații – 90%;
Instalații sanitare – 50%;
Rețele electrice – 90%;
Rețele irigații – 90%
Chioșc activități – 100%;

Floreasca – Zona Ambasada Chinei – Cadran F2

Dragaj Peninsula 1 – 100%
Reabilitare Maluri – 80%
Amenajare Peninsula – 100%
Gard Împrejmuire – 100%
Chioșc activități – 100%
Instalații electrice – 30%
Instalații Sanitare – 30%
Floreasca – Zona Calea Floreasca – Cadran F3

Dragaj Peninsula 2 – 70%
Amenajare Peninsula – 45%
Tei (Cadrane T1,T2,T3)

Instalații electrice – 30%

Circuite telecomunicații – 20%
Piste ciclopietonale – 30%
Reabilitare protecție maluri – 50%
Tei (Cadrane T1,T2)

Clădire Servicii – 25%
Amenajare Peninsula – 70%
Reabilitare Maluri – 15%
Piste Ciclopietonale – 30%
Gard Împrejmuire – 90%
Baraj lucrări reabilitare parament amonte – 30%
Circuite telecomunicații – 25%
Instalații electrice – 25%.