BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Olari, salvată de buldozerele comuniste VIDEO

Din istoria de peste un sfert de mileniu a Bisericii Olari lipseşte ziua de 22 septembrie 1982. Atunci, biserica a fost mutată din calea vedeniilor urbanistice ale lui Ceauşescu.

RomaniaTV.net
18 mai 2018, 05:26
BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Olari, salvată de buldozerele comuniste VIDEO

MATERIAL REALIZAT ÎN CADRUL „BUCUREȘTI – CENTENAR” – PROGRAM CULTURAL DERULAT DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PRIN ADMINISTRAȚIA MONUMENTELOR ȘI PATRIMONIULUI TURISTIC.

Aşa a rămas până azi, pasăre a credinţei închisă în colivia blocurilor din beton. Lăcaşul duce mai departe istoria zonei, care spune că din gropile acestor locuri, oamenii extrăgeau argilă pentru blidele şi ulcelele pe care le vindeau, primăvara, în Obor, bucureştenilor ce-şi primeneau casele de Paşti. Acum 200 de ani, Anton Pann a fost, aici, cântăreţ şi paraclisier. Restauratorii au fost puşi în dificultate când au descoperit nu mai puţin de trei straturi de picturi. Icoana Maicii Domnului de la Olari este cel mai de preţ odor al Bisericii. Ferecată în argint, ea are împerjur 24 de medalioane cu câteva din minunile săvârşite. A fost adusă în 1810, de preoţii alungaţi din Turcia, de la mănăstirea Arnauchiul, în timpul războiului ruso-turc. E considerată vindecătoare. Când prinţul Ferdinand, bolnav de tifos, s-a rugat icoanei, el s-a vindecat, „spre uşurarea întregului neam, care înalţă rugăciuni”, relatează Titu Maiorescu.