BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Teiul Doamnei Ghika

Grigore Dumitrie Ghika, primul domn pământean după regimul fanariot a ridicat, în 1833, frumoasa biserică Teiul Doamnei într-un fel menit, parcă, să arate începutul apropierii Ţării Româneşti de occident.

RomaniaTV.net
15 mai 2018, 14:20
BUCUREŞTI – CENTENAR: Biserica Teiul Doamnei Ghika

MATERIAL REALIZAT ÎN CADRUL „BUCUREȘTI – CENTENAR” – PROGRAM CULTURAL DERULAT DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PRIN ADMINISTRAȚIA MONUMENTELOR ȘI PATRIMONIULUI TURISTIC.

Ctitoria în stil neoclasic italian rupe orice convenţie a locului şi vremurilor, fiind rotundă. Pictura interioară în stil renascentinst este realizată de un italian: Alberto Giacometti. Catapeteasma din lemn, pare din porţelan, iar barocul a transformat-o în bijuterie unică a ortodoxiei. În acest frumos spaţiu de meditaţie cu atâtea influenţe vestice, prezenţa unui tui turcesc nedumereşte.

A fost dăruit ctitorului de Poarta Otomană ca semn de întărire în domnie, însă, pus aici, el pare mai degrabă semn al eliberării de metehnele Fanar-ului, decât simbol al supunerii. Ctitorul-domnitor Grigore Ghika a trecut la cele veşnice în 1835, la doi ani după sfinţirea bisericii şi este înmormântat aici.

În chiriclică, pe monumentul său funerar scrie: „Pietrile de pe uliţele cetăţii vecinate mărturisit-au ţie, călător, ce fapte lăudate Ghika Grigorie a lucrat”…lăudându-l, astfel, pe domnitor pentru modernizarea străzilor din Bucureşci, faptă cu care puţini edili se pot lăuda astăzi.