BUCUREŞTIUL ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ. Ultima şansă pentru salvarea Capitalei

Scandal de proporţii în Capitală, unde sute de mii de oameni sunt în pericol să rămână fără apă caldă chiar în săptămâna în care loveşte canicula. S-a ajuns în această situaţie din cauza datoriilor uriaşe pe care Electrocentrale Bucureşti le are la Distrigaz. Astfel, pentru a evita oprirea apei calde, autorităţile locale cer ajutorul lui Ponta şi Oprea.

RomaniaTV.net
05 iul. 2015, 14:38
BUCUREŞTIUL ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ. Ultima şansă pentru salvarea Capitalei

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea (PNL), spune că ca este „iminentă” oprirea gazelor de către furnizorii ELCEN, din cauza datoriilor uriaşe inregistrate la aceştia, adăugând că nu exista finanţarea necesară pentru realizarea planului de reparaţii al RADET pe timpul verii, anunţă Agerpres. În prezent, el îi cere premierului interimar Gabriel Oprea să precizeze dacă Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET mai este de actualitate.

Citeşte şi Pieptea: Din banii alocaţi de Guvern pentru clădirile cu bulină roşie poate fi reabilitat maxim un imobil

„Vă scriu pentru a vă aduce în atenție situația extrem de gravă în care se află RADET și ELCEN, precum și riscul major ca, în lipsa unor soluții reale pentru cele două entități, locuitorii Capitalei să nu poată beneficia de apă caldă și căldură în casele lor, la iarnă.

Menționez că l-am informat despre această situație și pe premierul Victor Ponta și, din păcate, nu mi-a oferit niciun răspuns nici mie, nici sutelor de mii de bucureșteni cărora le-a promis în urmă cu doi ani că va rezolva definitiv această situație prin fuzionarea ELCEN cu RADET.

Având în vedere că situația RADET este extrem de dificilă, din punct de vedere financiar, riscând declararea insolvenței, vă rog să precizați dacă Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET, aprobat de către Guvern, mai este de actualitate, întrucât au trecut mai bine de doi ani de la semnare, iar pașii prevăzuți în acest document nu au fost parcurși.

E important să știm dacă acest Memorandum mai este de actualitate, deoarece, în cazul în care guvernul nu își mai asumă acest proiect, trebuie identificată o altă strategie pentru a salva sistemul de termoficare centralizat și pentru a elimina riscul ca bucureștenii să stea în frig la iarnă în casele lor.

Vă aduc în atenție faptul că în acest moment este iminentă oprirea gazelor de către furnizorii ELCEN, din cauza datoriilor uriașe înregistrate la aceștia. De asemenea, nu există finanțarea necesară pentru realizarea planului de reparații al RADET pe timpul verii.

În lipsa reparațiilor, pierderile din sistem au ajuns foarte mari. Lunar, aproape 1 milion de metri cubi de apă se pierd din cauza avariilor din sistem. Costurile acestor pierderi se ridică la 20 de milioane de euro într-un an, bani care sunt plătiți în cele din urmă tot de către bucureșteni.

Având în vedere această situație critică a RADET, revin domnule prim-ministru interimar și vă solicit să precizați dacă Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET mai este sau nu de actualitate. În cazul în care confuzia va persista ca și până acum, iar guvernul nu-și va asuma responsabilitatea unei decizii, indiferent care este aceasta, veți fi responsabil, alături de Victor Ponta și Sorin Oprescu de soarta sutelor de mii de bucureșteni afectați de un colaps iminent al RADET”, a spus Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, într-o scrisoare deschisă.

Citeşte şi Viceprimarul Cornel Pieptea. Trei noi centrale termoelectrice vor fi realizate în Capitală