Bugetul MApN va creşte cu 0,3% din PIB în anul 2015

Bugetul Apărării pentru 2015 are o creştere de 0,3% din PIB, a afirmat miercuri ministrul Mircea Duşa cu prilejul evenimentului 'Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central'.

RomaniaTV.net
08 oct. 2014, 10:31
Bugetul MApN va creşte cu 0,3% din PIB în anul 2015

Pregătim în acest moment bugetul pentru anul 2015. Am avut în vedere o prevedere de creştere anuală cu 0,3% din PIB, astfel încât să ajungem la 2% în anul 2016 – 2017 şi credem că Parlamentul va aproba acest buget pe 2015, aşa cum l-am propus pentru a continua programele de înzestrare şi modernizare a armatei„, a precizat ministrul.

El a adăugat că au fost asigurate fondurile necesare pentru organizarea tuturor exerciţiilor desfăşurate împreună cu aliaţii României.

„Şi la Cincu au participat militari din SUA. În exerciţiul pe care îl organizăm în momentul de faţă la Smârdan participă militari din forţele aliate, din Anglia şi SUA. În vară au participat militari români cu efective destul de mari la exerciţiul din Germania. Bugetul, aşa cum este aprobat în momentul de faţă, ne permite să asigurăm finanţarea tuturor cheltuielilor”, a mai precizat Mircea Duşa.

El a menţionat că în ultimii doi ani Apărarea a beneficiat de un buget mai mare, care a permis continuarea programelor de modernizare şi înzestrare a armatei, programe complexe, referitoare la aviaţia de vânătoare, la avioanele de transport.

„În ultimii doi ani am beneficiat de un buget mai mare care ne-a permis să continuăm programul de modernizare şi înzestrare a armatei, programe complexe care sunt foarte importante şi necesare. Aceste programe se referă la aviaţia de vânătoare, un program foarte complex, şi programul pentru avioane de transport mediu – avioanele Spartan. Vom aduce şi avionul 7 (n.r – Spartan). Tot datorită faptului că am beneficiat de un buget mai mare în acest an şi de rectificări pozitive şi în vară şi acum ne-a permis organizarea de exerciţii de instruire la nivelul armatei cu toate categoriile de forţă – terestre, aeriene, navale”, a arătat ministrul.

El a spus că noutate este că în acest an s-au făcut exerciţii cu muniţie reală, ceea ce nu se mai întâmplase de patru ani. „Exerciţiile cu muniţie reală au avut loc în Poligonul de la Cincu şi Capul Midia”, a spus Duşa.

Citeşte şi Traian Băsescu: Decât să POMPĂM BANI primarilor pentru campania electorală, mai bine îi dăm armatei