Bulgaria vrea să adere cât mai repede la spaţiul Schengen

Bulgaria rămâne angajată față de obiectivul aderării la spațiul Schengen de liberă circulație, chiar dacă unele țări europene iau în calcul întărirea controalelor la granițele lor ca răspuns la actuala criză a imigranților, a declarat miercuri vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, responsabilă pentru afaceri europen

02 sept. 2015, 20:28
Bulgaria vrea să adere cât mai repede la spaţiul Schengen

Bulgaria rămâne angajată față de obiectivul aderării la spațiul Schengen. ”Sistemul Schengen pentru securitate este bun pentru Europa — și orice este bun pentru Europa este de obicei bun și pentru Bulgaria”, a spus Kuneva, în cadrul unei interpelări în parlamentul de la Sofia.

Bulgaria are granițe comune cu Turcia, dar și cu Macedonia și Serbia, țări care se confruntă cu un tranzit semnificativ de imigranți ce încearcă să ajungă în vestul Europei.

Fost comisar european în perioada 2004 — 2009, Meglena Kuneva a cerut ca subiectul aderării țării sale la spațiul Schengen să fie dezbătut la Bruxelles, în luna octombrie.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR: Ministrul de Externe slovac: Dacă nu oprim fluxul de imigranţi, vor fi consecinţe grave

Dar însuși viitorul spațiului Schengen este în discuție pe fondul crizei migranților, în contextul în care Europa este nevoită să facă față unui aflux masiv de refugiați.

O mare parte dintre aceștia folosesc ‘ruta balcanică’, ajungând cu ambarcațiuni în Grecia, de unde trec în Macedonia, apoi în Serbia și de acolo în Ungaria, stat membru al UE și al spațiului Schengen. Destinațiile finale sunt Germania sau țări din nordul Europei.