BUNA VESTIRE 2017. Tradiţii şi obiceiuri de Blagovestenie: De ce este bine să punem pâine şi sare pe pragul casei

Buna Vestire, cunoscută în popor şi sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, se prăznuieşte, în fiecare an, pe 25 martie, fiind prima sărbătoare atestată documentar, dedicată Maicii Domnului.

24 mart. 2017, 19:21
BUNA VESTIRE 2017. Tradiţii şi obiceiuri de Blagovestenie: De ce este bine să punem pâine şi sare pe pragul casei

Se spune ca in ziua de Buna Vestire, arhanghelul Gavril a venit in cetatea Nazaret si i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos si i-ar fi grait asa: „Bucura-te Maria, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si Binecuvantat este rodul trupului tau, Iisus”.

Sarbatoarea Bunei Vestiri aduce cu ea o serie de datini, superstitii si obiceiuri. In calendarul popular, ziua de 25 martie mai este cunoscuta si ca Ziua Cucului, pasare care anunta venirea efectiva a primaverii. Acum, spun batranii, cucul canta pentru prima data, si-ti poate spune cand te casatoresti, cat ai de trait sau cat de norocos esti. Depinde de ceea ce-l intrebi.

Primul cantec al cucului trebuie sa te gaseasca imbracat in haine curate, vesel, cu stomacul plin si bani multi in buzunar dar si in relatii bune cu toata lumea din jur. Se zice ca, daca primul „cucu” este auzit pe stomacul gol, din partea stanga sau din spate, e semn rau iar peste an vei avea necazuri.

Traditia spune ca in aceasta zi oamenii nu trebuie sa se certe si nici sa fie suparati unii pe altii, pentru ca vor avea necazuri mari peste an. In unele zone ale tarii, exista obiceiul ca, de Buna Vastire, copacii sa fie amenintati cu toporul si sa fie stropiti cu tuica, fiindca numai asa, de teama de a nu fi taiati, copacii vor avea roade bogate.

Un alt obicei al acestei zile, intalnit, mai ales in Maramures, este acela de a aprinde focuri in curti, pana tarziu, dupa miezul noptii, ori chiar pana in zori, focuri in care se ard lucrurile nefolositoare, adunate de prin gospodarie, iar obiceiul poarta numele de „Noaptea Focurilor”. De asemenea, casele si lucrurile se afuma pentru a alunga blestemele si gandurile negre.

In aceasta zi nu se pun oua sub closca deoarece se crede ca puii vor iesi cu doua capete si patru picioare. Ouale ouate in ziua de Buna Vestire cica nu sunt bune de mancat, de aceea se arunca.

Daca in ziua de Buna Vestire va fi ceata, primavara va fi calduroasa. In popor exista credinta ca asa cum este vremea ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Pasti.

Se crede ca, la o asa de mare sarbatoare, cum este Blagovestenia sau Ziua Cucului, e bine ca pe pragul casei sa se puna paine si sare pentru hrana ingerilor care vor veghea locuinta de-a lungul anului.

In ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa pentru ca toti pestii din apa respectiva ar putea muri. In aceasta zi, este dezlegare la peste. Toti crestinii trebuie sa manance peste pentru ca in cursul anului sa fie „ca pestele in apa.”

Se mai spune ca de Buna Vestire, vrajitoarele au putere mare. Ele pot prepara o mamaliga din porumb proaspat macinat cu care sa ucida pestii din lacuri, sa opreasca rodul pomilor ori sa ia laptele vacilor. Ca sa nu existe asemenea necazuri, e bine ca locuinta sa fie afumata cu tamaie de la Pastile trecut ori de la alta mare sarbatoare si lenjeria de corp sa fie purtata pe dos. Un efect binefacator il are si o ceapa aruncata pe fereastra, in timp ce se spune: „Na, ia de aici, pomana de sufletului vrajitoarelor.”