Câinii pot depista cancerul pulmonar. Descoperire uimitoare a medicilor catalani

Din cele mai vechi timpuri oamenii au apelat la mirosul foarte dezvoltat al câinilor, pentru vânătoare, căutarea persoanelor dispărute sau depistarea substaneţlor interzise. Recent, un grup de cercetători a descoperit că, în plus, câinii pot detecta mirosul de cancer pulmonar.

27 sept. 2017, 17:17
Câinii pot depista cancerul pulmonar. Descoperire uimitoare a medicilor catalani

Descoperirea a fost făcută la Spitalul Clinic din Barcelona, unde un câine a fost capabil să perceapă în respirația pacientului mirosul de substanțe specifice celulelor tumorale ale plămânilor. Rezultatul muncii făcute de Blat, câine rezultat din încrucişarea unui labrador cu un pitbull, a fost publicat în Jurnalul European de Chirurgie Cardio-Toracică, Universitatea Oxford.

În timpul formării sale profesionale, care a durat aproape patru luni, câinele a mirosit peste 700 de probe de respirație. Majoritatea au fost de la pacienți cu cancer pulmonar, dar au existat și persoane cu alte boli respiratorii și oameni sănătoși. Precizia testelor a fost de 98%„a declarat Laureano Molins, co-autor al studiului. De subliniat că în mod normal, în 75% din cazuri, această boală este diagnosticată prea târziu, când este deja foarte avansată.

Cancerul are miros. Totul are miros, iar mirosul canin poate detecta mirosul particular de noduli pulmonari canceroși„, spune şi Ingrid Ramón, care a antrenat-o pe Blat.