Calea Victoriei devine pietonală. Arena Naţională se deschide pentru sport. Începe curăţenia de primăvară în Capitală

Primarul general, Gabriela Firea, a convocat miercuri comandamentul pentru curăţenia de primăvară pentru a stabili planul de măsuri referitoare la acţiunile de salubritate, reparaţia străzilor şi protecţia mediului.

08 mart. 2017, 08:55
Calea Victoriei devine pietonală. Arena Naţională se deschide pentru sport. Începe curăţenia de primăvară în Capitală

La şedinţă au fost convocaţi primarii celor şase sectoare, administraţiile domeniului public şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, operatorii de salubrizare, ALPAB, ACCU, Administraţia Străzilor, R.A.D.E.T, R.A.T.B, Enel, Apa Nova, Luxten, ASSMB şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

„Începem comandamentul de astăzi pentru curăţenia în Capitală, repararea străzilor, punctând situaţia existentă la acest moment. Am trecut printr-o situaţie dificilă cu trei valuri de iarnă abundentă, iar oraşul a rămas murdar şi plin de gropi şi lucrurile nu pot să rămână în această manieră. De aceea am organizat comandamentul prin care, atât noi cât şi cele 6 primării de sector, precum şi toţi coorodonatorii instituţiilor din subordinea primăriei, sunt aici pentru a începe acţiunea”, a declarat primarul general Gabriela Firea care a precizat că, în preajma sărbătorilor de Paşti, Calea Victoriei va deveni pietonală.

„Ne pregătim pentru că, în preajma Paştelui, Calea Victoriei să devină cale pietonală, ea va fi un exemplu de curăţenie, de civilizaţie, un exemplu ca toate vitrinile să arate aşa cum ne place în Europa. Ne gândim la un regulament astfel încât proprietarii care deţin spaţii comerciale pe Victoriei să nu le ţină neînchiriate. Orasul pare că este părăsit, ceea ce nu este aşa. Acest lucru se va întâmpla de vineri seara până sâmbătă seara. Agenţii comerciali vor deschide terasele, vor avea loc spectacole. Este o solicitare din partea bucureştenilor să fie şi o cale pietonală în Capitală”, a spus edilul.

Gabriela Firea a mai precizat că a discutat cu reprezentanţii companiei de iluminat stradal, iar pe Calea Victoriei vor fi montate ghirlande luminoase, similare cu cele montate în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a celebra astfel Paştele.

Bucureştenii ar putea face sport pe stadionul Arena Naţională

De asemenea, primarul general a anunţat că intenţionează să permită bucureştenilor să facă sport pe stadionul Arena Naţională. „În afara faptului că dorim să amenajăm mai multe locuri de joacă, mi-aş dori ca din ce în ce mai mulţi să facă sport în parcurile Capitalei şi, de ce nu, pe stadioanele din Capitală. Mă refer şi la Arena Naţională unde bucureţtenii pot să meargă să alerge şi aşadar deschidem stadionul pentru bucureşteni”, a menţionat edilul. 

Totodata, prin Programul de masuri si actiuni pentru gospodarirea si infrumusetarea Municipiului Bucuresti, care se va desfasura in perioada martie – aprilie, Primarul General a dispus ca operatorii de salubrizare sa mature si sa spele strazile, inclusiv trotuarele, parcarile si semnele de circulatie. „Trebuie igienizate de urgenta si terenurile virane, pentru ca in ultima vreme acestea au devenit depozite necontrolate de deseuri. Mi-au fost semnalate de catre cetateni astfel de probleme in special in sectorul 5 – zona Trafic Greu – Soseaua Progresul, Zetari. Trebuie inlocuite cosurile de gunoi stricate si trebuie amplasate mai multe cosuri de gunoi pentru ca exista plangeri ale cetatenilor in acest sens, in special in Centrul Vechi”, a mai declarat Primarul General.

Se infiinteaza spatii speciale pentru graffiti

Totodata, Gabriela Firea a discutat si despre protejarea monumentelor istorice, care sunt acoperite de graffiti: „Nu sunt impotriva acestui mod de exprimare artistica, insa acesta trebuie realizat in locuri special amenajate si nu pe cladiri monument, de patrimoniu, pe care ar trebui sa le protejam si sa le punem in valoare. Am discutat atat cu reprezentantii ALPAB cat si cu diverse ONG-uri care doresc organizarea unor concursuri de gen, despre infiintarea in parcuri si in alte zone a unor spatii dedicate pentru graffiti, astfel incat tinerii care doresc sa se exprime in aceasta maniera sa o poata face in mod civilizat”, a spus edilul-şef.