CALENDAR ORTODOX 11 NOIEMBRIE: Este celebrat protectorul păgubiţilor. Citeşte-i rugăciunea pentru a scăpa de necazuri

Calendarul ortodox îl prăznuieşte în data de 11 noiembrie pe Sfântul Mare Mucenic Mina, considerat protectorul păgubiţilor, dar şi al celor aflaţi la necaz.

RomaniaTV.net
10 nov. 2017, 14:59
CALENDAR ORTODOX 11 NOIEMBRIE: Este celebrat protectorul păgubiţilor. Citeşte-i rugăciunea pentru a scăpa de necazuri

Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor români Diocleţian şi Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.

Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armata şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. După puţin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În vremea petrecută în pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: „Ce cauţi Mina, de unul singur, între cer şi pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceştia să ia aminte la cuvintele şi faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaş cu alta, atunci sfârşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi că un invingător fără sabie”.

Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturiseşte fără ezitare că este creştin. Este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, i s-au tăiat mâinile şi picioarele, apoi capul.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Mina

La biserica Sfântul Mina-Vergu din Capitală, unde se și păstrează fragmente din moaștele Sfântului, femeile merg pe 11 noiembrie cu lumânări și le lipesc de sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că astfel vor schimba gândurile duşmanilor.

Fetele urmează şi ele acelaşi ritual în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele.

Rugăciune ajutătoare a Sfântului Mina

„Preafericite Mare Mucenic Mina, ascultă rugăciunea noastră din toată inima. Ca să ne izbăveşti pe noi de boli şi de primejdii. Spre a cinsti pomenirea ta şi a mărturisi minunile pe care cu puterea Sfântului Duh le faci nouă. Vezi, sfinte, paguba mea! Vezi sărăcia și ticăloșia mea! Vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu! Mă rog ție, Sfinte Mare Mucenic Mina. Grăbește-te a mă ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea. Că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu.

Sfinte Mare Mucenic Mina, făcator de minuni și grabnic ajutător, ai revărsat peste noi mila ta. Și asupra tuturor credincioșilor care ți-au cerut ajutorul. Ești mijlocitorul nostru către Dumnezeu. Ești sprijinitor și dătător de puteri sufletești la grelele încercări ale vieții.

Mare Mucenic Mina, roagă-te pentru noi!

Numele tău, mai mult decât oricare altul dintre sfinţi, s-a făcut creştinilor mai dorit, Mina, pentru aflarea grabnică şi îndestulătoare a orice păgubiri suferite de dânşii. Pentru care şi astăzi pătimind cei ce stau înaintea icoanei Tale cu credinţă, se roagă a te milostivi spre ei, mângâindu-i şi îndeplinind cererea lor, ca să-ţi aducă laudă.

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine sa alerg la ajutorul tau, să cred ca la orice facere de bine esti gata ajutător și grabnic folositor. Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.

Roagă-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”.