CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE: Ce sfinţi sunt prăznuiţi vineri

În ziua de dinaintea prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva calendarul ortodox prezintă cinci sfinţi mucenici.

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 14:23
CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE: Ce sfinţi sunt prăznuiţi vineri

Sărbători religioase ortodoxe Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași – care au ajuns în capitala Moldovei în anul 1996, la hramul Sfintei Parascheva – este marcată ca sărbătoare. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ca în fiecare an, la data de 13 octombrie, în calendarul creștin ortodox al Arhiepiscopiei Iașilor să fie pomenită Aducerea la Iași a moaștelor Sfântului Apostol Andrei.

CALENDAR ORTODOX OCTOMBRIE 2017: Ce trebuie să faci în luna lui Brumărel pentru spor şi sănătate. Cum afli ce iarnă va fi

Astăzi în calendarul creștin ortodox sunt pomeniți Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonice. 

Au fost martirizați la Pergam, în vremea împăratului Deciu (249-251). Carp era episcop, iar Papil era diaconul său. Au fost prinși și îndemnați să aducă ofrande zeilor. Refuzând să jertfească zeilor, au fost supuși la chinuri, fiind strujiți cu gheare de fier, apoi au fost aruncați într-o groapă cu var nestins și după trei zile, ieșind de acolo neatinși, au fost siliți să intre într-un cuptor încins.

În cuptor împreună cu Sfinții Mucenici a intrat și Sfânta Agatonice, sora diaconului Papil, dorind să moară pentru Hristos. Ieșind și de acolo nevătămați, răcorit fiind cuptorul cu puterea lui Hristos, au fost duși din nou în temniță. Iar judecătorul, neștiind ce să mai facă, a pronunțat în cel din urmă hotărârea de a li se tăia capetele. Și așa și-au sfârșit nevoința, murind de sabie.

Împreună cu dânșii a suferit moarte martirică și un slujitor al Sfinților Mucenici, Agatador.

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. m. Carp, Papil și Agatonica

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina.