CALENDAR ORTODOX 15 FEBRUARIE 2018. Ce sfinţi sunt prăznuiţi joi

Publicat: Miercuri, 14 Februarie 2018 17:23 // Actualizat: Miercuri, 14 Februarie 2018 17:23 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 15 FEBRUARIE 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de 15 februarie 2018

Foto: Doxologia

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. ap. Onisim

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Claudiu de la Colombičre, pr.

Sfântul Apostol Onisim, pomenit în calendarul creştin ortodox la 15 februarie, a fost unul dintre ucenici Sfântului Apostol Pavel, primind botezul creştin de la acesta.

Înainte de a ajunge la Roma şi a fi botezat, Sfântul Onisim a fost însă sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăţi, pe nume Filimon. Acesta era creştin, învrednicindu-se mai pe urmă şi de treapta episcopiei, apoi s-a numărat şi în ceata celor 70 sfinţi apostoli.

Sfântul Onisim, care fugise de la stăpânul său, a fost mesagerul Sfântului Apostol Pavel, ducând de la Roma la Colose, o scrisoare care se află cuprinsă în Noul Testament sub titlul "Epistolă către Filimon".

În scrisoare, printre altele, Sfântul Pavel îl roagă pe Filimon să-l primească pe Onisim nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit şi ca pe însuşi Pavel: "Pentru dragoste, îţi fac mai degrabă o rugăminte. Aşa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum şi pus în lanţuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altădată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos, pentru aceasta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea; primeşte-l" (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12).

Sfântul Onisim a fost pus în libertate de stăpânul său şi s-a întors la Roma, unde a slujit sfinţilor apostoli, până la sfârşitul lor. Apoi a plecat din Roma, a străbătut multe cetăţi şi ţări propovăduind pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, Patra.

În cel din urmă a ocupat scaunul episcopal din Efes, după Sfântul Timotei şi după Sfântul Ioan Evanghelistul. A fost ucis în timpul împăratului Domiţian (81-96), fiind decapitat.

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6975
RON
19 Jan
noapte -2 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H