CALENDAR ORTODOX 17 IANUARIE 2019: Sărbătoare mare, sfântul care ne protejează de rele. Are o icoană făcătoare de minuni la Bucureşti

CALENDAR ORTODOX 17 IANUARIE 2019: Sfântul Antonie cel Mare este cunoscut ca fiind întemeietorul vieții monahale, fiind desemnat unul dintre cei mai reprezentativi asceți pentru duhul vieții călugărești. Acesta este sărbătorit pe 17 ianuarie. El s-a născut în anul 251 în satul Coma din Egiptul de Mijloc. Acesta a deprins calea credinței de la părinții săi, oameni evlavioși, creștini înstăriți cu frică de Dumnezeu.   

RomaniaTV.net
16 ian. 2019, 13:28

CALENDAR ORTODOX 17 IANUARIE 2019: După moartea părinților săi, la vârsta de 20 de ani, acesta a fost marcat de cuvintele auzite în biserică “Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi” (Matei 19, 21). Aceste cuvinte i-au schimbat viața lui Antonie care și-a încredințat sora unei comunități de fecioare și a decis să trăiască în singurătate.

După mulți ani petrecuți departe de toate cele lumești, Antonie era împovărat din cauza atacurilor diavolești, dar reușește să devină părintele duhovnicesc al multor călugări din diferite comunități monastice din pustia egipteană. În 310 acesta întreprinde o călătorie la Alexandria pentru încurajarea creștinilor prigoniți din cauza persecuției lui Maximin.  

Apoi acesta se stabilește în 312 în deșertul de pe muntele Kolzim. Sfântul Antonie cel Mare a rămas în acest loc până la sfârșitul vieții sale alături de ucenicii săi. El a mai părăsit acest loc doar pentru o nouă călătorie la Alexandria în sprijinul Sfântului Atanasie cel Mare care fusese persecutat de arianiști. În anul 356 d. Hr., Sfântul Antonie cel Mare trece la cele veșnice în deșertul de pe malul Nilului. 

9 lucruri neștiute despre Sf Antonie cel Mare

  • La vârsta de 20 ani, a donat toată averea sa săracilor, retrăgându-se la marginea orașului natal.
  • La vârsta de 35 ani, Sfântul Antonie cel mare s-a mutat într-un loc numit Pispir, o fortăreață părăsită de la marginea deșertului, năzuind spre izolare totală.
  • În Pispir, Sfântul Antonie cel Mare a petrecut 20 de ani de viață anahoretică.
  • El a rămas izolat, pătrunzând și mai adânc în deșertul de pe marginea Nilului unde a locuit timp de 50 de ani înainte de a trece la cele sfinte.
  • Sfântul Atanasie a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare, fiind alături de el până la sfârșitul vieții sale.
  • El este considerat părintele fondator a monahismului creștin chiar dacă nu a fost el organizatorul.
  • Discipolii Sf Antonie cel Mare au ridicat o comunitate micuță la baza muntelui unde el și-a petrecut ultima parte a vieții.
  • În secolul al V-lea, Mănăstirea Sfântului Antonie a devenit un refugiu pentru asceții din deșertul Sketis.
  • Această mănăstire a fost ocupată de călugări melkiti în secolele VII-VIII.

Face minuni și azi

Smerenia Cuviosului Antonie cel Mare i-a dat harul de a face minuni. Există o legendă potrivit căreia, la un moment dat, înfuriat de încercările zadarnice de a-l atrage pe Cuvios în mreje, diavolul însuși s-a declarat învins de forța credinței sale. Chiar și după trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Antonie a continuat să ajute credincioșii în lupta cu răul. În București, la biserica ce-i poartă numele, „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” – Curtea Veche, cel mai vechi lăcaș de cult din București, se află icoana lui făcătoare de minuni. Este unicul obiect rămas intact, după incendiul devastator din 1847, de la Biserica Pușcăriei.