CALENDAR ORTODOX 2 AUGUST 2018: Ce sfinţi sunt prăznuiţi joi. Este zi de post

CALENDAR ORTODOX 2 AUGUST 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de joi.

RomaniaTV.net
01 aug. 2018, 13:49
CALENDAR ORTODOX 2 AUGUST 2018: Ce sfinţi sunt prăznuiţi joi. Este zi de post

Sărbători religioase ortodoxe: Aducerea moaştelor Sf. Întâi Mc. şi Arhid. Ştefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul împărat Iustinian cel Mare

Sărbători religioase greco-catolice: Aducerea moaştelor Sf. m. arhid. Ştefan la Ierusalim

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Eusebiu de Vercelli, ep.; Petru Iulian Eymard, pr.

Aducerea moaştelor Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan este pomenită în calendarul creştin ortodox la 2 august.

Moaştele Sfântului Ştefan au fost descoperite în timpul Sfântului Mare Împărat şi întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare (337-377). Descoperirea lor a avut loc la multă vreme după mucenicia îndurată pentru Hristos, când a fost ucis cu pietre de către iudei în primii ani ai Bisericii creştine.

După ucidere, trupul Sfântului Ştefan a stat neîngropat două zile şi o noapte, fiind ridicat în ascuns de oameni trimişi de către Gamaliel, conducătorul uneia din principalele şcoli rabinice ale vremii. Membru al sinderiului, din partida fariseilor, Gamaliel a luat apărarea Sfinţiilor Apostoli atunci când aceştia au fost aduşi în faţa acestui organ judecătoresc supreme.

„Şi ridicându-se în sinedriu un fariseu, anume Gamaliel, învăţător de Lege, cinstit de tot poporul, a poruncit să-i scoată pe oameni afară puţin, şi a zis către ei: Bărbaţi israeliţi, luaţi aminte la voi, ce aveţi să faceţi cu aceşti oameni. Că înainte de zilele acestea s-a ridicat Teudas, zicând că el este cineva, căruia i s-au alăturat un număr de bărbaţi ca la patru sute, care a fost ucis şi toţi câţi l-au ascultat au fost risipiţi şi nimiciţi. După aceasta s-a ridicat Iuda Galileianul, în vremea numărătorii, şi a atras popor mult după el; şi acela a pierit şi toţi câţi au ascultat de el au fost împrăştiaţi. Şi acum zic vouă: Feriţi-vă de oamenii aceştia şi lăsaţi-i, căci dacă această hotărâre sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici; Iar dacă este de la Dumnezeu, nu veţi putea să-i nimiciţi, ca nu cumva să vă aflaţi şi luptători împotriva lui Dumnezeu”. (Fapte 5, 34-39)

Învăţătorul Gamaliel l-a înmormântat în satul său, aflat la o oarecare distanţă de Ierusalim, fiind pus într-o peşteră, într-un mormânt nou.

Mai târziu, în vreme împăratului Constantin cel Mare, care a reuşit să aducă liniştea pentru creştini, preotul din sat, pe nume Luchian, a văzut vedenie şi încredinţat fiind a căutat ajutoare şi au săpat, aflând racla în care erau sfintele moaşte.

Îndată, patriarhul Ierusalimului împreună cu doi episcopi, cu clerul şi cu tot poporul, închinându-se sfintelor moaşte, le-au adus la Ierusalim şi le-au aşezat într-o biserică. După o vreme racla cu moaştele Sfântului Ştefan a ajuns la Constantinopol.