CALENDAR ORTODOX 20 MAI 2018: Mii de femei poartă numele acestei sfintei. Află cui trebuie să-i spui „La mulţi ani”

CALENDAR ORTODOX 20 MAI 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de duminică.

RomaniaTV.net
20 mai 2018, 05:53
CALENDAR ORTODOX 20 MAI 2018: Mii de femei poartă numele acestei sfintei. Află cui trebuie să-i spui „La mulţi ani”

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. m. Talaleu

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul

Sfântul Mucenic Talaleu, pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 mai, era din Fenicia, dintr-o familie creştină. A trăit pe vremea împăratului roman Numerian (283-284), în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor.

Sfântul Talaleu era medic şi creştin pentru că încerca odată cu vindecarea trupului să vindece şi sufletul pacienţilor săi, vorbindu-le despre Hristos.

Dar avea mai multă milă către săraci; pentru dânşii avea mai mare grijă pentru că neputinţele şi durerile lor le socotea că sunt şi ale sale. Atâta milostivire avea Sfântul Mucenic Talaleu pentru cei care aveau trebuinţă de ajutorul lui, încât nu aştepta să vină la dânsul; ci se ducea el la ei şi le ajuta la orice nevoie, dându-le sănătate în dar, fără să primească ceva în schimb.

Vieţuind astfel, s-a învrednicit de multe daruri, propovăduind cu îndrăzneală numele lui Hristos. Nu făcea nici o deosebire între credincioşi şi necredincioşi, ci pe toţi îi vindeca, căci era către toţi în mod egal milostiv şi îndurător.

Nu numai că îi vindeca, dar se şi ruga fierbinte lui Dumnezeu pentru ei. Pentru creştini se ruga să se pocăiască şi să-şi îndrepteze greşelile lor; iar pentru slujitorii de idoli, să se depărteze şi să creadă în Hristos. De asemenea, el îi certa pe cei care nu se milostiveau cu cei necredincioşi în primejdiile şi neputinţele lor.

Denunţat că propovăduieşte creştinismul, a fost arestat, adus la judecată şi supus la chinuri, apoi aruncat la fiarele sălbatice, care nu s-au atins de el. A fost omorât prin decapitare.