CALENDAR ORTODOX 2014. Cui spunem LA MULŢI ANI pe 1 NOIEMBRIE

CALENDAR ORTODOX. Sâmbătă, 1 NOIEMBRIE, este SAMBATA MORTILOR, zi în care se fac pomeniri pentru cei trecuţi în nefiinţă. Totuşi, potrivit Calendarului Ortodox sărbătorim şi doi sfinţi, Cosma şi Damian, din Asia, care figurează şi în calendarul greco-catolic.

RomaniaTV.net
01 nov. 2014, 08:32
CALENDAR ORTODOX 2014. Cui spunem LA MULŢI ANI pe 1 NOIEMBRIE

CALENDAR ORTODOX. Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 1 noiembrie. Au trăit în secolul al IV-lea, fiind frați, născuți dintr-o mamă creștină și un tată păgân, în Cilicia Asiei. Rămasă văduvă, mama lor le-a dat o bună educație creștină, în spiritul căreia cei doi frați au trăit până la sfârșitul vieții lor.

CALENDAR ORTODOX. Au urmat școli înalte ale vremii lor devenind foarte buni doctori pentru bolnavii care sufereau atât cu trupul cât și cu sufletul, fiind adevărați luminători cu dreapta credință pentru mulțime.

SAMBATA MORTILOR: Ce trebuie să facă astăzi toţi creştinii

CALENDAR ORTODOX. Darurile taumaturgice ieșite din comun și faptul că vindecau fără să ceară ceva în schimb – după porunca lui Hristos: „În dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8) – le-au adus titulatura de „doctori fără de arginți”. Au plecat la Domnul cu pace și în dreaptă credință.

CALENDAR ORTODOX. Sâmbătă, 1 noiembrie, Biserica Ortodoxa a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă.