CALENDAR ORTODOX 2014: Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii

CALENDAR ORTODOX 2014: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar. 

31 iul. 2014, 06:48
CALENDAR ORTODOX 2014: Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii

CALENDAR ORTODOX 2014: Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie.

Cuvantul sec, din sintagma „lasatul secului”, este inteles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. Insa, secul pe care il cere postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea impatimita.

De multe ori ne este dat sa auzim ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Dar nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura.

Sfantul Evdochim s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. Ajunge ofiter in armata imperiala, in vremea imparatului iconoclast Teofil (829-842). Datorita virtutilor sale, curatie trupeasca si sufleteasca, grabnic ajutator al celor in suferinta, mult milostiv cu cei nevoiasi, a fost numit de imparat guvernator al Capadociei.

Sfantul Evdochim a trecut la cele vesnice la varsta de 33 de ani. A fost ingropat in Capadocia, iar moastele sale au fost mutate la Constantinopol.

Tot in aceasta zi, serbam:
– Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci;
– Sfintirea Bisericii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, din Vlaherne;
– Sfantul Iosif din Arimateea;
– Sfintii doisprezece mucenici romani.

Maine, serbam scoaterea Sfintei Cruci.