CALENDAR ORTODOX 2015. Ce sfânt sărbătorim pe 15 ianuarie

CALENDAR ORTODOX 2015. RomaniaTV.net vă prezintă cei mai importanţi sfinţi din calendar.

14 ian. 2015, 21:49
CALENDAR ORTODOX 2015. Ce sfânt sărbătorim pe 15 ianuarie

CALENDAR ORTODOX 2015. Ziua de 15 ianuarie este dedicată în CALENDAR ORTODOX 2015 Sfântului Pavel Tebeul, cunoscut şi drept primul pustnic din istoria creştinismului.

Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III-lea şi este considerat drept primul ascet care s-a retras „în cele mai dinăuntru ale pustiei”. El s-a retras în pustie pentru a-şi petrece viaţa în rugăciunpe pentru a scăpa de cumnatul său, care voia să-l denunţe împăratului Deciu că este creştin, într-o perioadă în care creştinii erau persecutaţi de autorităţi.

Timp de 70 de ani, cât s-a aflat în pustietate înainte de întâlnirea cu părintele Antonie, intrat şi el în rândul sfinţilor, Pavel Tebeul primea câte o jumătate de pâine, care îi era adusă de un corb, iar în ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul ia adus o pâine întreagă.

Legenda celor doi sfinţi spune că pâinea adusă de corb s-a rupt la mijloc în momentul în care unul o ţinea de la un capăt, iar altul de celălalt, după ce s-au invitat reciproc s-o binecuvânteze şi s-o frângă.

Cei doi s-au rugat apoi împreună în pustie până la moartea lui Pavel Tebeul, iar întors la mănăstirea sa, părintele Antonie a luat cu el şi haina din frunze de finic a lui Pavel, pe care o îmbrăca apoi de Paşte şi în ziua Cincizecimii.

CALENDAR ORTODOX 2015. Tot miercuri, în Calendarul Ortodox sunt sărbătoriţi şi Sfântul Cuvios Ioan cel sărac pentru Hristos şi Sfântul Mucenic Pansofie.