CALENDAR ORTODOX 2017: Adormirea Sfintei Ana, ocrotitoarea familiei

CALENDAR ORTODOX 2017: În Biserica Ortodoxă, pe 25 iulie, este prăznuită Adormirea Sfintei Ana, bunica după trup a Pruncului Isus Hristos. Deși sărbătoare importantă în credința populară, oamenii nu o mai respectă ca pe vremuri.

25 iul. 2017, 02:45
CALENDAR ORTODOX 2017: Adormirea Sfintei Ana, ocrotitoarea familiei

CALENDAR ORTODOX 2017: Pomenirea Adormirii Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, reprezintă un moment important în lumea creștină. Potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit din neam preoțesc, fiind mezina marelui preot Matan. S-a cununat cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, la o vârstă destul de înaintată, au adus-o pe lume pe Maria, Maica Domnului.

După ce și-a încredințat fiica Templului, Sfânta Ana și-a dedicat restul vieții rugăciunilor și postului. A făcut mult bine oamenilor aflați la nevoie, pentru a împlini cuvântul Domnului. Pentru însemnătatea faptelor ei, oamenii o respectă cu sfințenie pe Sfânta Ana. O cheamă în ajutor, mai ales când nu pot da naștere la copii ori când familia le este pusă la grea încercare.

Ortodoxe 
Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sfinții Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Olimpiada și Eupraxia

Greco-catolice 
Adormirea Sf. Ana, mama Maicii Domnului; Cuv. Olimpiada și Eupraxia

Romano-catolice 
Ss. Iacob, ap.; Valentina, fc. m.; Cristofor, m.

Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este pomenită în calendarul creștin ortodox la 25 iulie.

Sfânta Ana a fost mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Maria, care, prin harul lui Dumnezeu, s-a făcut bunica după trup a Mântuitorului Hristos.

Sfânta Ana era din neamul lui Levi, fiică a Mariei și a preotului Matan. Ei au avut trei fete: Maria, Sovi și Ana. Maria s-a căsătorit la Betleem și a născut pe Salomeea moașa; Sovi s-a căsătorit tot la Betleem și a născut pe Elisabeta, mama Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul; iar Ana s-a căsătorit în pământul Galileei și a născut pe Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Sfânta Ana, după ce a născut pe Maica Domnului și după ce a dus-o la templu la vârsta de trei ani, a rămas în cealaltă vreme a vieții sale în post, rugăciuni și faceri de bine către cei lipsiți. S-a dus în pace către Domnul, la vârsta de 69 de ani. Sfântul Ioachim, tatăl Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Maria, s-a săvârșit la 84 de ani, încât Sfânta Născătoare de Dumnezeu, pe când se afla încă în templu, la vârsta de 11 ani, a rămas fără părinți.