CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sărbători religioase sunt în luna mai

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase din luna mai.

RomaniaTV.net
30 apr. 2017, 20:23
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sărbători religioase sunt în luna mai

CALENDAR ORTODOX 2017: Mai, luna florilor, este una bogata in sarbatori importante pentru Biserica ortodoxă.

Sfantul Proroc Ieremia, alaturi de Isaia, Ezechiel si Daniel, face parte dintre marii profeti ai Vechiului Testament şi este pomenit pe 1 mai. Sfantul Proroc Ieremia a trait in jurul anului 600 i.d.Hr., cand evreii au fost luati in robia babilonica sau persana de catre imparatul Nabucodonosor. Numele sau inseamna „Iahve inalta”, era preot, iar profetia sa a fost trecuta in scris de Sfantul Proroc Baruh. A fost supranumit profet al lacrimilor sau al plangerilor, deoarece a plans pentru poporul iudeu care se departase de Dumnezeu si slujea idolilor si care a atras astfel pedeapsa divina.

In data de 2 mai este sarbatorit Sfantul Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului. 

La 3 mai este cinstit Sfantul Irodion de la Lainici canonizat de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 2011.

Inainte de jumatatea lunii, pe 12 mai, este pomenit Sfantul Mucenic Ioan Valahul, la care romanii au mare evlavie. Acesta s-a nascut in Tara Romaneasca, in anul 1644 si a primit cununa muceniciei la 12 mai 1662. In anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest mucenic sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana. Generalizarea solemna a cultului Sfantului Mucenic Ioan Valahul s-a facut in octombrie 1955.

Pe 21 mai sunt pomeniti Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, in timpul carora crestinismul devine religie oficiala a Imperiului Roman. Catedrala Patriarhala din Bucuresti imbraca haina de sarbatoare in fiecare an, pe 21 mai, atunci cand isi sarbatoreste hramul istoric. Mii de credinciosi urca in aceasta zi Dealul Mitropoliei pentru a se inchina la racla cu fragmente din sfintele lor moaste care se pastreaza in Catedrala. Romanii ii cinstesc cu multa dragoste si evlavie, marturii fiind numarul mare de credinciosii care le poarta numele, precum si numeroasele Biserici care ii au ca ocrotitori.

La 27 mai este cinstit si Sfantul Mucenic Iuliu Veteranul, iar pe 29 mai este „Inaltarea Domnului”, zi consacrata si pomenirii eroilor.